Csődvédelem alatt az autógyár

A svéd állam fizeti a Saab dolgozóinak bérét

Egy svéd fellebviteli bíróság szerdai döntésével csődvédelem alá helyezte a súlyos pénzzavarba került Saab autógyárat.

2011.09.21 14:41MTI

A csődvédelem lehetővé teszi, hogy a társaság kidolgozza átszervezési programját, amire három hónapot kapott a bíróságtól, de ez az időtartam meghosszabbítható. A csődvédelem ideje alatt az állam fizeti a cég dolgozóinak a bérét.
   
A Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra keresztelt holland vállalat megvette a svéd autógyárat a General Motorstól. Pénzhiány miatt a gyár többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a dolgozók bérét sem tudták utalni.
   
A tulajdonos számos sikertelen próbálkozás után két kínai céggel tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását. Ehhez azonban még szükség van a kínai és az európai hatóságok jóváhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.