Árvíz

Harmadfokú készültség a Sajón és a Tarnán - képek

A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés.

2023.01.19 10:30MTI
MTI/Vajda János

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtökön, az MTI megkeresésére.

Siklós Gabriella elmondta: országszerte jelenleg 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget. Jelezte: a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás - tette hozzá a szóvivő.

MTI/Vajda János


A Sajó áradása miatt több mellékutat lezártak

MTI/Vajda János

A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le.

A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Ipolytarnócon

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt - közölte az önkormányzat a közösségi oldalán.

Azt írták, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.