Árvíz

Elkészült az osztrákokkal közös árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer a Rábán

A meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább, hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával.

2020.06.02 20:30MTI

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer - közölte az MTI-vel kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az Európai Unió által az INTERREG program keretében támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben, a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább, hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával, a számítógépes háttér fejlesztésével, az előrejelző szoftverek frissítésével - írták az igazgatóság közleményében.

Hozzáfűzték: a korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer - különböző árvízi helyzetekben - pontos vízállás és vízhozam adatokat alkalmazva, több lehetséges csapadék, - és elöntés forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

A tájékoztatás szerint projekt eredményei segítik a felkészülést, hatékonyabbá teszik a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését, szolgálják a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát, biztosítják a védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét.

A jelenleg is tartó tesztidőszak 2020 június 30-án zárul le, ezt követően állítják az árvízi figyelő és előrejelző rendszert folyamatos használatba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.