Belvíz

65 ezer hektár víz alatt

A korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz.

2018.03.20 09:42MTI

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella elmondta: a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz. Ráadásul várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel - elsősorban az észak-keleti tájakon - még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld.

Kitér arra: a Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt.

A Székesfehérvári Igazgatósághoz tartozó Balaton környékén az átlagosnál jóval több csapadék esett februárban, a márciusi átlagnak pedig már most, 20-áig a kétszerese hullott a Balaton vízgyűjtőterületére és a tó felületére.

A Sió-zsilipen a maximális vízmennyiséget - 60 köbmétert - engednek le másodpercenként, ugyanakkor a Balatonba 70 köbméter/másodperc, tehát jóval több víz érkezik a vízgyűjtő területről, illetve csapadékból. Ezért várhatóan még sokáig nyitva marad a zsilip - tette hozzá a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.