Árvíz

Levonulóban az árhullám a nyugat-dunántúli folyókon

A Rábán, a Kebelén és a Kerkán már levonulóban van az ár, a Zalán Zalabérnél tart az árhullám, a Mura pedig ezekben az órákban tetőzik Letenye térségében.

2017.09.21 14:07MTI

A déli órákig tapasztalt árvízi helyzetről a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a Rába vízszintje Szentgotthárd térségében a szerda hajnali 161 centiméteres tetőzés után csütörtök reggelre 150 centimétert csökkent, így itt megszűnt az elsőfokú árvízvédelmi készültség. Csütörtökön 13 órakor mínusz 19 centiméteren állt a vízmérce, vagyis a korábban megállapított értéken lévő nulla szinthez képest is lejjebb apadt a folyó.

Körmendnél szerda késő este tetőzött a Rába 277 centiméterrel, azóta lassú apadás tapasztalható, árvízvédelmi készültséget nem kellett elrendelni. Az árhullám csütörtökön a déli órákban Rum térségében tartott, ahol még lassan áradt a folyó, de Sárvárnál sem kell fokozatot elérő vízállásra számítani. Jelentősebb elöntések nem várhatóak, de a folyón továbbra sem javasolják a vízitúrázást.

Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Zala felső vízgyűjtőjén 200 centiméteres vízszintemelkedés alakult ki. Zalaegerszeg térségében szerdán napközben hosszan, elnyújtva tetőzött az árhullám, az éjféltől kezdődött határozott apadásnak köszönhetően csütörtök reggelre 150 centiméterrel csökkent a vízszint.

A Zalán az árhullám jelenleg Zalabér térségénél tart. A hidrológus szakemberek számításai alapján a folyó Zalaapátinál várhatóan 220 centiméter körüli vízállással tetőzik majd szombaton.

A Mura a horvátországi Muraszerdahelyen szerda délután tetőzött 375 centiméteres szinten, ami reggelre 30 centiméterrel mérséklődött. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint Letenyénél az árhullám tetőzése csütörtökön, a déli órákban várható 360 centiméter körüli vízállással, ami miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Murán szintén továbbra sem javasolt a vízitúrázás.

A Kerka és a Kebele árvíztározóin szerda délután tetőzött az árhullám, a tározótérben azóta lassan csökken a vízszint - jelezte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.