Árvíz

Durvul az árhullám a Rábán és a Murán

Árhullám alakult ki a hétvégén, a csapadékos időjárás hatására a Rábán és a Murán, valamint a folyók vízgyűjtő területein.

2017.09.20 15:30ma.hu
hirdetés

Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint több folyón van árhullám, de lakott területeket nem veszélyeztet. Ehhez képest a Facebookon az egyik szakonyfalui lakos számolt be arról, hogy a "patak már a kertben" van. Mint írta, "ha a Rába megindul, nem lesz házunk".

A vas megyei Szakonyfaluból egy életkép

A Rába vízgyűjtőjén több tíz milliméternyi csapadékot mértek; a nagyobb érték a vízgyűjtő terület déli részén hullott. Nem csoda, hogy árvízveszélyes helyzet alakult ki mindkét vízgyűjtő területen. Gondot okozott, hogy a hétvége óta eső csapadék eleve telített talajra érkezett, ezért az eső  nagyobb része a vízfolyások medrébe jutott, jelentős vízszintemelkedést okozva.

A Rábán Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél délben II-III. fok közötti tetőzést mértek. A Murán pedig Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön, a késő esti órákban.

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága miatt, az előrejelzésekre tekintettel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán kedden 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.