Vízügy

Árvíz: megkezdték a kárfelmérést a Duna szigetközi szakaszán

A már levonuló - múlt hét elején tetőző - dunai árhullám jelentős károkat okozott a vízpótló rendszerben.

2017.09.11 14:38MTI

Megkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a már levonuló - múlt hét elején tetőző - dunai árhullám jelentős károkat okozott a vízpótló rendszerben, elsősorban azoknál a műveknél, amelyek kisvíz idején is biztosítják a megfelelő vízszinteket a szigetközi mellékág rendszerben. Az árhullámmal érkező uszadék - melynek eltávolítása jelenleg is tart - jelentősen megterhelte a hidakat. A vízszinttartó műveken átbukó jelentős vízhozam rongálódásokat okozott a betonburkolatokban, illetve a szabályozó művek alatti kövezésekben is - tették hozzá.

Az előzetes felmérések szerint a helyreállításhoz több mint 1000 köbméter vízépítési terméskő, 1500 köbméter kavics és mintegy 500 köbméter beton beépítésére lehet szükség.

Az OVF jelentése szerint a múlt heti árhullámot egy kisebb árhullám követi. Ennek tetőzése szerdán várható a Szigetközben. Ennél viszont már a szlovák fél több vizet tud majd elvezetni, így a hullámtereket terhelő vízhozam nagyobb biztonsággal levezethető - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.