OVF

Figyelem, több helyen árhullámokra lehet számítani

Csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé nagy mennyiségű csapadékot regisztráltak.

2016.10.21 10:49MTI

Több vízfolyáson is árhullámok kialakulására lehet számítani a szombat reggelig lehulló eső miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé volt eső, záporeső. A délnyugat-északkelet irányban haladó csapadékzónák a Sajó szlovákiai és a Hernád legfelső vízgyűjtőjét is érintették, de az igazán nagy mennyiségű csapadékot Szlovákia nyugati felében, a Duna mellékvizeinek vízgyűjtőin regisztrálták.

A Sajó vízgyűjtőjén az alacsonyabban fekvő térségekben 2-5 milliméternyi, magasabban 5-18 milliméternyi eső hullott, míg a Hernádén csak kis területen volt számottevő csapadék.

Pénteken újabb csapadékzóna érte el a térséget - tette hozzá az OVF, de megjegyezte: a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre ez is a Felvidék nyugati térségében okoz - egyelőre nem túl intenzív - csapadékot.

Szombat reggelre az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt kevéssel meghaladó vízállások alakulhatnak ki a Sajó hazai felső szakaszán és a Tarnán, Tarnaméra térségében, majd szombat estétől a Taktán, Taktaföldvárnál. Továbbá 0,5-1,5 méteres vízszintemelkedés lehetséges a Bódván és néhány csereháti, valamint a Zempléni-hegység környezetében eredő patakon, de igazán jelentős árhullámok kialakulása nem valószínű - írták.

Emellett a telített talajok miatt a síkvidéki területeken helyenként rövid ideig tartó belvízi elöntésekre is számítani lehet - olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a sok eső miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az előrejelzés szerint szombat reggeltől már csak keleten, északkeleten várható eső, zápor, majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.