Pincéket árasztott el a víz

Burgenland már bokáig áll a vízben

Pincéket és utcákat árasztott el a szakadó eső Burgenland déli részén, ezért szerda éjszakába nyúlóan hatvanhat tűzoltó volt bevetésen a tartományban.

2015.05.21 12:45MTI

A heves esőzések után Felsőőr járásban (Bezirk Oberwart), Pinkafő (Pinkafeld) valamint Lipótfalva-Kicléd (Loipersdorf-Kitzladen) környékén pincéket kellett kiszivattyúzni - közölte a tartományi biztonsági központ vezetője. Kivonultak Újrétfalu (Wiesfleck), Rödöny (Riedlingsdorf) és Nagyszentmihály (Großpetersdorf) érintett részeibe is, még késő este Pörgölényben (Pilgersdorf) több tűzoltó szivattyúzta a vizet.

A helyi tűzoltóparancsnok elmondta: Pinkafőnél 35 riasztást kaptak. Itt a nap folyamán 42 tűzoltó dolgozott elárasztott pincéknél, és az iszap miatt az utcákat is meg kellett tisztítaniuk.

Burgenland északi részén villám csapott egy lajtaszéki (Stotzing) trafóházba, rövid időre az áramszolgáltatás is megszűnt a településen.

Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint csütörtöktől Ausztria nyugati részén javul az időjárás, itt vasárnapig 40 és 60 milliméter közötti eső várható, szombatra a hóhatár kétezer méter fölé emelkedik az Alpokban. Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban péntektől vasárnapig esik majd, az Eurovíziós Dalfesztivál estéje is esősnek ígérkezik az osztrák fővárosban. Hétfőtől újra a napsütés lesz a jellemző az országban.

freedigitalphotos.net/sakhorn38


Közlekedési fennakadásokat okozott a hó és az eső Tirolban

Az eső, a magasabb területeken pedig a hó okozott közlekedési fennakadást Tirolban szerdán. A téli útviszonyok miatt az Ausztria déli részén haladó A13-as autópályán lelassult a közlekedés.

Az osztrák autóklub (ÖAMTC) közlése szerint a teherautók az A12-es autópályán az Innsbrucktól 17 kilométerre délre található Wattens városáig torlódtak fel, és Innsbruck felé is voltak fennakadások. A személyautók a B182-es úton kerülhettek, ahol ugyancsak lezárások voltak.

Az osztrák-német határtól Innsbruck fele futó A93-es tiroli autópályán szerdán szintén dugók alakultak ki. A felső-bajorországi rendőrség közlemény szerint a tehergépkocsiknak már a bajorországi szakaszon vesztegelniük kellett, a Kiefersfeldennél lévő benzinkúton és pihenőhelyen már parkolóhely sem volt. Ezért a hatóságok azt tanácsolták az Olaszország fele tartóknak, hogy A10-es autópályán kerüljenek.

Az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag az A13-as autópályán tíz téli útkarbantartó járművet, hóekét és az utakat szóró járművet vetett be.

Iszap áramlása miatt a tiroli Sellrain és Kematen között vezető L13-as utat lezárták. Az útzár várhatóan június 19-éig fog tartani.

Keddről szerdára sok eső esett Ausztriában, a legtöbb a tiroli Steinach am Brenner településen, négyzetméterenként 73 liter. Ausztria két nyugati tartományában hó is esett, a hóhatár ezer méter alá csökkent.

Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint csütörtöktől Ausztria nyugati részén javul az időjárás, itt vasárnapig 40 és 60 milliméter közötti eső várható, szombatra a hóhatár kétezer méter fölé emelkedik. Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban péntektől vasárnapig esik majd, az Eurovíziós Dalfesztivál estéje is esősnek ígérkezik az osztrák fővárosban. Hétfőtől újra a napsütés lesz a jellemző az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.