Érkeznek a cserkészek

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Több mint ezer cserkész érkezik a Szegedet romba döntő 1879-es árvíz évfordulója alkalmából rendezett emléknapra a Tisza-parti városba szombaton.

2015.03.10 23:30MTI

Bibók Ágnes, a rendezvény egyik szervezője elmondta, az Árvízi Emléknapot immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a dél-alföldi cserkészek és a Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai. Nyolcszáz cserkész regisztrált eddig, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban ezerkétszáz résztvevőt várnak összesen, rajtuk kívül pedig több száz szegedi is ellátogat a programokra. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és Bécsből is érkeznek cserkészcsapatok.

A Dóm téren és környékén a kicsiket és nagyokat egyaránt változatos programok várják: főzőverseny, kézműves foglalkozások, kiállítások. Lesz bábelőadás és mesemondás a legkisebbeknek, tánctanítás és arcfestés a nagyobbaknak, kutyás ügyességi bemutatót és látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek a látogatók.

A programok között újdonság a kerékpáros ügyességi verseny a szegedi közbringákkal, a vízi vetélkedő, valamint első ízben próbálhatják ki a hagyományőrző íjászatot és a csatacsillag-hajítást is a hősök mezején a résztvevők. Az emléknaphoz először csatlakozott a Somogyi-könyvtár, amely gyermekeknek szóló interaktív kiállításon mutatja be az árvíz történetét. A rendezvényt hálaadó szentmise és tábortűz zárja.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan és döntő csapást mért a városra, ugyanakkor a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta előtte. A katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra, mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.