Árvíz

Visszatérhetnek otthonukba a két kitelepített zalai falu lakói

A Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába. Körkép a reggeli helyzetről.

2014.09.16 08:25MTI
Fotó: police.hu

Visszatérhetnek otthonukba a vasárnap kitelepített két zalai falu lakói - tájékoztatta a katasztrófavédelmi régiós irányító törzs szóvivője kedden az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Mura áradása miatt zajló védekezési munkálatokban éjszaka mintegy ezer ember dolgozott, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A hét érintett zalai településre - ezek: Molnári, Murakeresztúr, Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Tótszerdahely és Letenye - más megyékből éjszaka harminc katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek, közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.

Fotó: police.hu

A régiós irányító törzs folyamatosan szervezi az emberek és az eszközök átcsoportosítását az árhullámnak és a várható tetőzéseknek megfelelően.

Az áradások miatt Zalában változatlanul útlezárásokra és közlekedési nehézségekre kell számítaniuk az utazóknak.

Murakeresztúr és Gyékényes között szünetel a vasúti közlekedés, Nagykanizsa és Gyékényes között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint magyarországi közúton továbbra is megközelíthetetlennek számít Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza a környékbeli patakok által okozott elöntések miatt.

A Principális-csatorna áradása miatt változatlanul le van zárva Nagykanizsán a 74-es útnak egy négy kilométeres szakasza, valamint a Camping út teljes hosszában.

Zárva van a forgalom elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, a Rédics és Bödeháza, a rédicsi határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa, a zalaszombatfai bekötőút és Szijártóháza, valamint a Szécsisziget és Kerkateskánd közötti út. Murarátkánál és Kerkaszentkirályon szintén nem lehet használni egy-egy helyi utat.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es úti csomópontnál zárva van a lassítósáv a vízelöntés miatt.

Közútkezelő: hét megyében húsz útszakasz van lezárva

Jelenleg hét megyében húsz országos közút van teljesen lezárva, öt települést továbbra sem lehet megközelíteni - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az Útinform kedd reggeli összesítése alapján Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak lezárt útszakaszok. Baranyában Alsómocsolád Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza továbbra sem közelíthető meg belföldről.

A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.