Árvíz

Mintegy száz önkéntes és közmunkás a Principálisnál

A szerdai felhívás nyomán mintegy száz önkéntes és közfoglalkoztatott vesz részt csütörtök reggeltől Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása miatti védekezésben.

2014.09.11 10:29MTI
Fotó: Wikipédia

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a jelenlegi adatok szerint 100 és 120 milliméter közötti csapadék várható Zala megyében a következő három napban, s ez a szakemberek számításai szerint akár újabb 40 centiméterrel is növelheti a Principális vízszintjét.

A jelenleg 254 centiméteres vízállás szerda óta ismét lassan emelkedik, és a legrosszabb esetben vasárnap 290 centiméter körül tetőzhet.

Hozzátette, hogy egyszerre kell megküzdeni az áradással, a belvízzel és a néhány pincét már elért talajvízzel is, mert az utóbbi idők csapadékmennyisége miatt a talaj rendkívül telített, nem tud több vizet elnyelni.

A múlt heti, 248 centiméteres rekordot döntő vízállás miatt megelőzésként már mintegy 300 méter hosszan építettek ki nyúlgátat a kiskanizsai városrészben, ezt most tovább erősítik és 500 méteresre bővítik.

A katasztrófavédelem munkatársai két utcában mintegy félszáz háztulajdonost keresnek fel, hogy az ingatlanjaikon álló melléképületeket homokzsákokkal védjék, illetve arra kérik őket, hogy a gazdasági épületekből magasabban lévő helyre vigyék az értékeiket.

A szóvivő hangsúlyozta: mindezt megelőző intézkedésként teszik, lakóépületeket ugyanis még a maximálisan várt vízállás esetén sem fenyegeti az áradás.

A belvizet az elvezető árkokból folyamatosan szivattyúzzák, a pincékben lévő talajvíz ellen azonban nem sokat tudnak tenni, mert oda újra visszaszivárog a víz.

Cseresznyés Dániel elmondta azt is: ha a vízszint emelkedése indokolja, le kell zárni a Camping utat és a 74-es főutat az M7-es autópálya csatlakozásától az újudvari elágazóig. Itt szükség esetén a régi nyomvonalra, a palini városrészen keresztül tudják elterelni a járműforgalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.