Az árokban kötött ki a menekülő csempészek teherautója

Az adózatlan cigarettát szállító gépkocsit a Fehérgyarmathoz közeli településen akarták megállítani a pénzügyi nyomozók.

A fuvardíj utólag nem módosítható határzár miatt

A fuvarozók több költsége is növekedhet, ilyen az útdíj, az üzemanyagdíj, a járművek egyéb önköltsége, a késés miatti kötbér, továbbá az is, hogy a tervezhetetlenség miatt a vállalkozások nem tudnak vissz-fuvart vállalni.

Kinek jár benzinpénz-költségtérítés? Új rendelkezés!

Augusztustól a következő esetekben lehetséges munkába járás jogcímén további költségtérítést kérni a munkáltatótól:

Nyolc kamion tej és négy kamion cukor - de hol az áfája?

A határon átnyúló csalással foglalkozó hálózat felderítése után a pénzügyi nyomozók e hét kedden 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat.

Több alapélelmiszer áfája csökken Szlovákiában januártól

A mérséklés az alapélelmiszerek meghatározott körére, kizárólag a friss élelmiszerekre vonatkozik.

Nem kell (feltétlenül) nullás igazolás a csok igényléséhez

A koma adatait bárki, bármikor megnézheti és minden olyan alkalommal lehet rá támaszkodni, amikor a tartozásmentességet kell igazolni.

Méltatlansági eljárás indult egy vesztegető NAV-os ellen

A gondnoksági feladatokat ellátó dolgozó a gyanúsítás szerint különböző problémák elsimítását ígérte több százezres kenőpénz ellenében, dacára annak, hogy ezen ügyekre egyébként semmilyen ráhatása nem volt.

Milliárdokat fizettek feketemunka miatt a NAV-nak

freedigitalphotos/Mister GC

A sok alkalmazottal működő gazdálkodóknál fordul elő a leggyakrabban a feketemunka. 2011 óta a revizorok és a pénzügyőrök mintegy 4 milliárd forint bírságot szabtak ki szabálytalan foglalkoztatás miatt.

Az adóelkerülés elleni közös uniós fellépést szorgalmazza a kormány

Bármely adórendszer csak akkor lehet eredményes, ha hatékonyan szolgálja a gazdaságpolitika céljait, a gazdasági növekedést, illetve a vállalkozások és a lakosság érdekeit.

Ezermilliárd forintos túlfizetés a NAV-nál

Wikipédia/Egrian

Augusztus végére már mintegy ezermilliárd forint túlfizetést tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Már az óvszert is hamisítják

Több mint kétmillió forint értékű, ismeretlen helyen gyártott, hamisított márkajelzésű gumióvszert és egyéb termékeket találtak a pénzügyőrök Budapesten egy bevásárlóközpont raktárában.

Idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta a legtöbb egyszázalékos felajánlást

freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A legtöbb egyszázalékos felajánlást idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta, de az utána következő szervezetek sorrendjében sincs nagy változás.

Feketelista.hu: a magyar GDP több mint ötödét teszi ki a feketegazdaság

Becslések szerint a feketegazdaság felét a feketefoglalkoztatás adja.

Juncker tagadja, hogy adóparadicsommá tette a nagyhercegséget

freedigital/panuruangjan

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Luxemburg volt kormányfője csütörtökön egy európai parlamenti (EP-) különbizottság előtt tagadta, hogy miniszterelnökként adóparadicsommá tette a nagyhercegséget.

Postacsomagok közé rejtett cigarettát és alkoholt foglaltak le az M7-esen

Postacsomagok közé rejtett mintegy 800 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát, valamint 700 liter ismeretlen eredetű, magyar zárjegy nélküli alkoholterméket foglaltak le a pénzügyőrök az M7-es autópályán.

Állítólag 7,6 százalékkal nőtt a magánszemélyek jövedelme tavaly

Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek összes adókötelezettsége 8,7 százalékkal, 1421,4 milliárd forintra emelkedett.

Félmilliárd forint áfát csalt egy bábolnai gabonaforgalmazó

Szlovák cégek közbeiktatásával csalt el a gyanú szerint több mint félmilliárd forint áfát egy bábolnai társaság, amelynek ügyében vádemelési javaslattal fejezték be az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói.

Nem jelentettek be 250 milliót érő árut - 100 milliós bírságra számíthatnak

freedigitalphotos.net/anankkml

Nem jelentett be több mint 250 millió forint értékű árut az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) két budapesti gazdálkodó, hogy ezzel versenyelőnyre tegyen szert és kevesebb áfát fizessen. A NAV várhatóan 100 millió forintot is meghaladó bírságot szab ki rájuk.

Így módosították az SZJA-törvényt a családi adókedvezmény igénybevételéhez

Míg régen elég volt csak a gyermek személyes adatait feltüntetni a családi adókedvezmény igénybevételéhez, hoztak egy olyan SZJA törvényváltoztatást, amely szerint 2016. január 1-jétől ez csak akkor megy, ha az adóazonosító jele is ott szerepel. Most ezen változtattak...

Felhívás az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolattal kapcsolatban

freedigital/panuruangjan

Közlemény jelent meg az adóhatóság hírlevelében az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat biztosításáról kizárólag a pénztárgép üzemeltetők számára.

Hamisított mosógélt foglaltak le a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei EKÁER ellenőrzést végeztek, amikor igazolatlan eredetű, ráadásul hamisított folyékony mosószert találtak Alsónémedi térségében.

Nem sikerült kijátszania az ekáer rendszert az áfa-csaló bűnszövetségnek

Egy román férfi irányításával működő elkövetői kör megközelítőleg háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hozott be az országba áfa megfizetése nélkül.

Magáncsőd: hosszabb távon 40 ezren is beléphetnek a rendszerbe

A Magyar Bankszövetség, bár elsietettnek tartja a magáncsőd bevezetését, hisz a koncepcióban, és hosszabb távon akár 40 ezer belépőt is elképzelhetőnek tart.

Csempészésre átalakított ukrán autót foglaltak le Tiszabecsen

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Csempészésre átalakított ukrán gépkocsit foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Tiszabecsen, a járműben nyolcezer doboz cigaretta volt.

Nagyon nem kedvelték a fesztiválozók az adóellenőröket

A rendezvény látogatói közül nagyjából 60-80 fő jelent meg az ellenőrzés közben. Közülük többen is az eljárást mobiltelefonnal rögzítették.

A Magyar Államkincstártól vár segítséget a Baptista Szeretetszolgálat

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Fellebbezett, illetve azt megelőzően a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) fordult a Baptista Szeretetszolgálat, miután házi segítségnyújtás szolgáltatásuktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozása miatt megvonták az állami finanszírozást.

Migránsnak öltözve ellenőriztek a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei migránsként megjelenve tartottak ellenőrzést a napokban Szeged, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom területén. A 10 főből álló "csapat" 29 vizsgálatot tartott, amelyből 14 alkalommal tapasztaltak jogsértést.

Több száz liter "házi" likőr Pest megyében

NAV

330 liter házi készítésű likőrt találtak a pénzügyőrök egy lakóingatlanon, melynek tulajdonosa ellen jövedéki és büntetőeljárás indult.

Csak adószámmal végezhető szálláshely-szolgáltatás - ellenőriz a NAV!

Az adóhatóság munkatársai az ellenőrzések során próbavásárlásokat végeznek, próbaszolgáltatásokat vesznek igénybe, turistaként lakást vesznek ki.

NAV: mindig adóköteles a lakáskiadás

freedigitalphotos.net/MR LIGHTMAN

Minden esetben adózni kell a lakáskiadás után, függetlenül attól, hogy hosszabb időre vagy néhány vendégéjszakára adja bérbe az ingatlant a tulajdonos, az adózás módja viszont eltér.

Lefújták gázspray-vel a határrendészeket a menekülő csempészek

Lefújták gázspray-vel a határrendészeket a menekülő cigarettacsempészek péntek este, amikor tetten érték őket Beregdarócnál a zöldhatáron.

A horvát kormány hadat üzent az adócsalóknak

freedigitalphotos/worradmu

Hogy visszaszorítsák a szürkegazdaságot, az Adrián a napokban ötszáz adóellenőr és vámos lépett akcióba

A taxisokat is ellenőrzi a NAV

A taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak.

A Forma-1 továbbra is vonzza a feketézőket

freedigitalphotos.net/adamr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint a Budapest belvárosi vendéglátóhelyek gyakrabban adnak nyugtát, mint egy évvel korábban, de a Forma-1 Magyar Nagydíj továbbra is vonzza a feketézőket.

52 ezer doboz csempészett cigarettát talált a NAV

Összesen 52 ezer doboz csempészett cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, amikor két kisteherautót ellenőriztek a 8-as főúton.

Illegális dohányfeldolgozót lepleztek le a szabolcsi Kékcsén

freedigitalphotos.net/adamr

A Kisvárdához közeli észak-szabolcsi településen egy ingatlant ellenőriztek a pénzügyőrök és két dohányvágó gépet foglaltak le.

Egy mázsa vágott dohányt foglaltak le Salgótarjánban

Több mint kétmillió forint értékű, száz kilónyi, ismeretlen származású vágott dohányárut foglaltak le a pénzügyőrök egy salgótarjáni garázsban.

"Keresztapaként" mozgatta a szálakat a nyíregyházi ügyvéd

freedigitalphotos.net/FrameAngel

Maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját az a bűnszervezet, amelynek irányítóját, és annak két segítőjét a napokban vették őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói.

Megszórja a bankokat e-mailekkel a NAV

Sok százezer elektronikus levelet küld évente a bankoknak a magánszemélyek köztartozásainak behajtása érdekében az adóhivatal.

A vállalkozások számlázását is beköthetik a NAV-hoz

freedigitalphotos.net/adamr

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a közkasszába forgalmi adó címén befolyt összeg, a növekmény legalább fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatának előírásából és ezzel a feketegazdaság visszaszorításából származhatott.

Rogán: nem kell adóazonosító a gyermekeknek az adókedvezményhez

Nem kell 2016. január 1-jétől a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen.

Hatvanötmillió forint értékű cigarettát foglaltak le Nyíregyházán

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A nyomozók egy angol férfi által vezetett mikrobuszban találtak 4,5 millió forint értékű, orosz adójegyes cigarettát, majd azon a telepen, ahonnan a jármű kihajtott, további 60,5 millió forint értékű dohányáru került elő.

Roham indulhat az adókártyákért

Több százezer családnak is szüksége lehet adókártyára a jövőben amiatt, hogy január elsejétől kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni családi adókedvezményt, akinek van adóazonosító jele.

Az adóhivatal nyeri a perek nagy részét

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Idén száz bírósági ügyből átlag nyolcvanat vitt a NAV.

Schäuble támogatja az euróövezeti adó gondolatát

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter támogatja a közös euróövezeti pénzügyminiszter és a külön euróövezeti adó gondolatát - írta szombaton megjelent számában a Der Spiegel című német hírmagazin, amely szerint Angela Merkel kancellár "kétkedve" viszonyul az elképzeléshez.

Giró-Szász: a miniszterelnök személyes okok alapján fogadta el Vida Ildikó lemondását

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A miniszterelnök még június elején jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni Vida Ildikó NAV-elnök lemondását, azonban a személyes és családi okok alapján igen.

Megúszhatják az online kasszát a falusi vendégfogadók

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből,

Vida Ildikó hétfőtől már nem NAV-elnök

nav.hu

Megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya hétfőn, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

Import tejre fókuszál a NAV

freedigitalphotos/master isolated

A tisztességes tejipari szereplők piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Megborul a hamisparfüm-biznisz a közeljövőben

Tizenötezer üveg hamis márkajelzésű parfümöt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei péntekre virradó éjszaka az M3-as autópálya észak-magyarországi szakaszán.

Varga Mihály: nem ütköznek uniós jogba a különadók

freedigitalphotos/master isolated

A magyar álláspont szerint nem ütközik uniós szabályba az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás.

Turisták között vadászik a NAV

Július elején indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata - a turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére.

Forgalomszámlálással is ellenőriz a NAV

freedigitalphotos.net/anankkml

A kockázatos adózóknál az ellenőrök nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik a vásárlók számát és a vásárlások összegét, majd a helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, főként a más napokon rögzített mennyiséggel.

Az útdíjkamerák felvételei is segítik az ekáert

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) az útdíjkamerák segítségével azonnal feltűnik, ha a fuvarokmányok alapján tranzitárut szállító kamionok Magyarországon pakolnák ki árujukat.

Brüsszel vizsgálja a szupermarket- és dohányadót

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival.

Több mint ötezer doboz csempészcigarettát találtak egy szegedi garázsban

A pénzügyőrök több mint ötezer doboz adózatlan cigarettát, továbbá két és fél kilónyi finomra vágott dohányt találtak egy szegedi garázsban és az előtte álló gépjárműben.

A Mazars könyvvizsgáló szerint a változó ekáer-szabályok némelyike bizonytalanságot okoz

freedigitalphotos/adamr

Nem érte el maradéktalanul célját az ekáer-rendelet júniustól hatályos, az adminisztráció csökkentését kitűző módosítása, a gyűjtőfuvarokkal kapcsolatos változás némelyike ugyanis nem egyértelmű, növeli az adózók bizonytalanságát, így könnyen vezethet az adózó megbírságolásához.

NAV: Románia helyett Magyarországra érkezett a spanyol szállítmány

A fuvarokmányok szerint nem Magyarországra, hanem Romániába kellett volna szállítani azt a kamionnyi spanyol zöldséget és gyümölcsöt, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált, a kereskedőt a kiszabható legmagasabb bírsággal büntették.

Dohányt és több száz liter gázolajat foglaltak le Barcson

freedigitalphotos.net/sakhorn38

Hűtőládában elrejtett dohányt és több száz liter gázolajat foglaltak le a pénzügyőrök Barcson egy családi házban.

Illegális fémtelepet lepleztek le Pest megyében

Tizenöt tonna színesfémet, illetve fémhulladékot foglaltak le a pénzügyőrök egy Pest megyei településen működő illegális fémtelepen.

Illegális ruhaszállítmányt derítettek fel az ekáerrel

freedigitalphotos/luigi diamanti

Ruhaneműk illegális piacra kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ekáer útdíjkameráinak adatai alapján.

Az EKÁER követte gyanús kamiont

Tranzitállomásként jelölte meg Magyarországot, mégis Budapesten akarta lerakni szállítmányát egy angol feladótól érkező kamion. A NAV EKÁER munkacsoportja megakadályozta a ruhaneműk illegális piacra kerülését és a fuvart kikísérték az országból.

NAV: a fuvarozók az adóhivatal hivatalos ekáer weboldalát használják!

freedigitalphotos.net/patrisyu

Az egyéb internetes oldalakon elérhető kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak például a bejelentési kötelezettségről.

Hamis DVD-ket is árult a csempészcigik mellett

Több mint 130 hamis DVD-t is találtak az adóhatóság pénzügyei abban az üzletben, amelyen csempészett cigarettával való kereskedés gyanúja miatt ütöttek rajta a Keleti pályaudvar közelében.

Varga: átalakítások, személyi változások lesznek a NAV-nál

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Varga Mihály szerint meggyengült a közbizalom a szervezet iránt, "és ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé".

NAV: Hosszú, forró nyár

Július elsején indult a nyári ellenőrzéssorozat az országban. Számítani lehet arra, hogy az akcióban az adóellenőrök és a pénzügyőrök bármikor vizsgálódhatnak a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, budapesti vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, idegenvezetőknél és taxisoknál.

Új szabályok vonatkoznak az elektronikusan kitöltött számlákra

freedigitalphotos/ renjith krishnan

2015. július 1-jével hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM-rendelet.

Fájhat a magánszállásadók feje az online pénztárgépek miatt

Az év végéig a magánszállásadóknak is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, ami jelentős többletterheket ró majd rájuk. Ez sokakat késztethet arra, hogy hivatalosan feladják tevékenységüket, és a feketegazdaságban folytassák azt.

Több mint száz tonna igazolatlan eredetű dinnyét foglalt le a NAV

freedigitalphotos.net/mistermong

Több mint száz tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy fővárosi raktárban.

Gyanúsan olcsó volt a tej

Gyanúsan olcsó UHT tejet forgalmazó cégláncolatot derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fővárosban, az adóellenőrök csaknem 55 millió forint nettó adókülönbözet tártak fel.

Eddig 90 milliárd forintot hozott az elektronikus útdíj

freedigitalphotos.net/nuttakit

Továbbra is a heti vignetták a legnépszerűbbek, ebből az első fél évben 3,49 milliót adtak el, miközben a megyei matricákból 1,19 millió fogyott.

Félmilliárdos költségvetési számlacsalást leplezett le a NAV

Több mint félmilliárd forint kár érte a költségvetést azzal, hogy jól működő vállalkozások fiktív számlákat kiállító munkaerő-kölcsönzésre szakosodott cégeken keresztül csökkentették adó-és járulékfizetési kötelezettségüket.

Jelentősen fehéredett a kereskedelem az online pénztárgépeknek köszönhetően

freedigitalphotos.net/dan

A feketegazdaság visszaszorulása az idei adatokban is tükröződik, az év első öt hónapjában a költségvetés áfabevételei 85 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit.

Adóegyezményt írt alá Magyarország és Liechtenstein

A megállapodás egyrészt alkalmas lehet az esetleges adóoptimalizálók kiszűrésére, és a kedvezményeket is korlátozza, amivel megelőzhető az adóegyezmény előnyeinek célzott kihasználása az adózók részéről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.