Revizorék beindultak

APEH: közel 1.800 milliárd forint adóegyenleg az első negyedévben

Az adóbefizetések és kiutalások egyenlege az adózói folyószámlák alapján 1.799,595 milliárd forint volt az első negyedévben a támogatások és a magánnyugdíjpénztári tételek nélkül - tette közzé az APEH a hivatal állapotáról készült helyzetjelentésben.

2010.05.17 18:22MTI

A Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának mellékletét képező, az adóhatóság honlapján közzétett jelentés szerint jelenleg 8,5 millió adózói folyószámlát vezet az APEH. Állami kezességbeváltás címén az első negyedévben 698 tételben, 1,7 milliárd forintot kellett kiutalnia az APEH-nak, 4,022 milliárd forintot ugyanakkor köztartozás és adók módjára történő behajtás címen visszatartott.

Az igazgatóságok március végéig 240 ezer illeték előírást tartalmazó döntést hoztak 23 milliárd forint értékben, valamint 23 ezer jóváírásról rendelkeztek, közel 3,5 milliárd forint értékben. Az illetékügyek 36 százalékát és a kiszabott érték 81 százalékát a vagyonátruházási illeték tette ki. A beszedett illetékekből közel 9 milliárd forint az önkormányzatokat, 11,4 milliárd forint a központi költségvetést illette. Helyi iparűzési adó címen 11,5 millió forintot utalt át az önkormányzatoknak az adóhivatal. Az ellenőrzési szakterület 2010 első negyedévében közel 70 ezer darab ellenőrzést folytatott le, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az ellenőrzések eredményeképpen 146,1 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, ami az előző évi feltárás 33 százaléka. A megállapítások legnagyobb része (85,2 százalék) továbbra is az áfához kapcsolódik. Az ellenőrzések nyomán az adóhatóság 84,7 milliárd forint összegben szabott ki szankciót, aminek 56 százaléka adóbírság, 41 százaléka késedelmi pótlék, 3 százaléka pedig mulasztási bírság volt.

A központosított ellenőrzések során - idetartozik például a körbeszámlázásos ügyletek, értékesítési láncolatok vizsgálata - 21 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel az adóhatóság, a megállapítással zárult ellenőrzésre jutó átlagos adókülönbözet 192 millió forint volt. Körbeszámlázásos csalás kapcsán 9,2 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg az APEH.

A fordított adózás hatálya alá tartozó tevékenységeket vizsgálva 655 millió forint nettó adókülönbözetre derült fény. A megállapítások nagyobb százaléka az APEH szerint jogértelmezési hibán alapul, de több esetben felfedezhető már a tudatos adóelkerülés szándéka is. Különösen az építési-szerelési munkáknál fordul elő az a probléma, hogy az adóalanyok egy része szűken értelmezi a fordított adózás alkalmazhatóságát, illetve egyes sajátos építményfajtákra továbbra sincs kialakult joggyakorlat.

A járulékellenőrzések során 21.235, a társadalombiztosítási alapokat érintő ellenőrzést végzett az adóhivatal, a megállapított nettó adókülönbözet 3,4 milliárd forint volt.

A bizonylat kibocsátási kötelezettség elmulasztásáért 122 esetben került sor a közreműködő személy felelősségének megállapítására (erre 2009-ben nyílt meg a jogszabályi lehetőség), összesen 1,7 millió forint mulasztási bírság kiszabásával. A VPOP-val közösen működtetett "RAPID" csoportok 2010 első negyedévében 2.176 darab vizsgálatot végeztek, amelyek közül 423 zárult megállapítással, a kiszabott mulasztási bírság 18 millió forint volt. A vámhatósággal közös 9 darab, egy megbízóleveles ellenőrzés eredménye 9,1 millió forint adókülönbözet felderítése volt. A törvényességi és szakszerűségi vizsgálatok aránya évről évre nő.

Az idén március végéig 129 ügyben folytattak vizsgálatot, felülellenőrzés elrendelésére 118 esetben került sor, közülük 42 zárult le, amelyekben az adózók terhére 4,095 milliárd forint (ebből több mint 3 milliárd forint egy kiugró ügyhöz kapcsolódik), az adózók javára pedig 1,7 millió forint adókülönbözetet állapított meg az állami adóhivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.