Elbúcsúzhat az APEH az iparűzési adótól?

Visszakerülhet a hipa beszedés az önkormányzatokhoz

Esély van arra, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál maradjon a helyi iparűzési adó (hipa) beszedése, amelyet fokozatosan az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) venne át idén júniustól - mondta Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere.

2010.04.30 09:43MTI

Borkai Zsolt tavaly Veszprém polgármesterével közösen az Alkotmánybíróságnál (AB) támadta meg a 2009 júniusában megszületett jogszabályt, amely szerint az iparűzési adó beszedését 2011 végéig fokról-fokra az APEH feladatkörébe kell helyezni. A döntést azóta több önkormányzati szövetség is megtámadta az AB-nál, a tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzték ki.

A politikus szerint az újonnan alakuló Országgyűlésben erősebb lehet az önkormányzati érdekek képviselete, komoly ellenérdek pedig nincs azzal szemben, hogy a záros határidőn belül eltöröljék a hipa beszedés központosításáról szóló törvényt. Az ezzel kapcsolatos döntés, azonban az új parlament megalakulását követően csak hónapok múlva várható, így lehet, hogy addigra már az APEH végzi majd a beszedés feladatait. A polgármester szerint a központi beszedéssel a legfőbb probléma, hogy a az APEH az évi négy fizetési esedékességet követően, csak egy hónapon belül utalná ki a helyhatóságokat megillető bevételt, ez pedig megnehezíti a költségvetésük tervezését.

Az egyhónapos késés miatt jelentős kamatbevételtől esnének el a helyhatóságok: Győrben - amely az ország egyik legjelentősebb hipa bevétellel rendelkező települése - a márciusban beszedett részlet mintegy 5-600 millió forint volt - tette hozzá. A politikus szerint aggályos az is, hogy az állam esetleg egy bizonyos összeget visszatartana a bevételből. Szerinte ugyanakkor a központi büdzsé ezáltal nem jutna jelentős többlethez, úgy látja, az állam nem komoly ellenérdekelt fél.

Borkai Zsolt nem tud olyan tervezetről, amely a helyi iparűzési adót a közeljövőben eltörölné. Hozzátette később ez megtörténhet, de csak abban az esetben, ha az állam kompenzálni tudja a kieső bevételeket. Ennek módja lehet például a párhuzamos feladatok csökkentése, vagy a központi normatíva növelése. Elképzelhetőnek véli azt is, hogy az állam a személyi jövedelemadóból többet utalna vissza a helyhatóságoknak, ennek fedezetét az újonnan teremtett munkahelyek jelenthetik. Hozzáfűzte: visszajelzései alapján a vállalatok elsősorban nem az adónem megszüntetését, hanem annak mérséklését kívánják elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.