Ellenőrzés

NAV: új drónokkal ellenőrzik a pénzügyőrök a keleti zöldhatárt

A most "munkába álló" drónok jól kiegészítik a NAV korábbi beszerzéseit, hiszen ezek az eszközök is elsősorban a műveleti feladatokat támogatják.

2023.04.05 11:23MTI

Újabb drónokat szerzett be az ország zöldhatárainak ellenőrzésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az eszközöket a keleti országrészen készülnek bevetni - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint azért van szükség ilyen felderítő eszközökre, mert a csempészek gyakran drónnal, sárkányrepülővel, kisrepülővel próbálják bejuttatni árujukat Magyarországra.

A NAV az elmúlt évben is támogatta új eszközökkel a zöldhatár-ellenőrzést, folyamatosan szerzett be az évszaknak megfelelő bevetési öltözeteket és hőkamerákat.

Ezeken a sokszor nehezen megközelíthető határszakaszokon speciális felszerelést kell igénybe venni, hogy a csempészáru - ami jelentős részben dohányipari termék - bejutását megakadályozzák.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. is ilyen különleges eszközök beszerzésével támogatja a NAV Bevetési Igazgatóságának munkáját - tették hozzá.

A cég jóvoltából a NAV három új, nagy értékű drónt vehetett át Beregdarócon, az ország keleti határán. Az új eszközök rövidesen bekapcsolódnak az ellenőrzési munkába, és még inkább megnehezítik a csempészáru Magyarországra jutását - írták.

Hozzátették: a most "munkába álló" drónok jól kiegészítik a NAV korábbi beszerzéseit, hiszen ezek az eszközök is elsősorban a műveleti feladatokat támogatják.

Míg a speciális ruházat az álcázást, a hőkamerák a csempészútvonalak és csempészmódszerek megismerését, a drónok a felderítési feladatokat segítik ezután - áll a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.