Adóügyek

Több mint 100 pénzügyőrt küldött rá a NAV a titkos cigarettagyárra

Le is foglalták az elmúlt évek legmodernebb cigarettagyártó gépsorát.

2023.01.21 11:39ma.hu

Néhány hónapnyi nyomozás és felderítés után végleg leállt a gyártósor Debrecenben, ahol lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a raktárnak álcázott dohányüzemre. Az elmúlt évek legmodernebb cigarettagyártó gépsorát és 16 millió szál, illegálisan gyártott cigarettát foglalt le az akcióban részt vevő több mint 100 pénzügyőr - tájékoztatta a ma.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Milliószámra készülhettek, de már éppen a végső csomagolásra készen álltak a legyártott cigaretták, amikor a NAV MERKUR Bevetési Egysége megérkezett. Régi, elhagyatott raktárépületben, kívülről szinte észrevehetetlenül működhettek éjjel-nappal a modern gépsorok Debrecen külterületén. Profin kiépített elektromos hálózat, rejtett levegőztető, fény- és hangszigetelés, illetve egy külön helyiségben működő, egyedi kivitelezésű aggregátor biztosította a csendes, feltűnés nélküli gyártást. A mesterien kialakított szigetelés még a telefonokat is leárnyékolta. A zsákutcában lévő nagyüzem kamerái is a zavartalan működést segíthették. A napi szinten használható, jól felszerelt és modern szabadidős helyiségek pedig az életvitelszerű bentlakásra is alkalmassá tették az üzemet. Egy mai, modern cigarettagyár legprofesszionálisabban felszerelt hasonmását üzemeltették a NAV érkezéséig.

Az engedély nélküli cigarettagyártással jelentős vagyoni hátrányt okoztak. A lefoglalt cigaretta értéke megközelíti az 1 milliárd forintot, emellett a gépsorok, az előzetes becslések szerint is több milliárd forintot érnek. A nyomozók öt ukrán állampolgárt, négy férfit és egy nőt őrizetbe vettek és gyanúsítottként kihallgatták őket.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának akciója megakadályozta, hogy a cigarettagyárból a feketepiacra jussanak a szállítmányok, ugyanis alig pár hónap alatt megfékezte a nívós, ám illegális cigarettagyártást. Több mint száz nyomozó, járőr és a kommandósok közös munkájának köszönhető az illegális gyár leleplezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.