Adóügyek

A korábbi ígéretekkel ellentétben, csak a ténylegesen megfizetett SZJA 1%-át kapják meg az alapítványok

A gyakorlat szerint csak a ténylegesen megfizetett adó után fizetik ki az 1%-ot az alapítványoknak, pont az egyik legnehezebb időszakban.

2022.10.10 11:05ma.hu

A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány a közösségi oldalakon kér segítséget és támogatást az állampolgároktól. A szervezet működése ugyanis veszélyben forog, és a leírásuk alapján nem ők az egyetlenek, akik bajba kerülnek, mert sokkal kevesebb 1%-nyi adó folyik be hozzájuk, mint amennyi "papíron" van!

Mint írták, a kormány által biztosított személyi jövedelemadó visszatérítés miatt, akik teljes egészében vagy részben visszakapták a befizetett/levond adóelőlegjüket, hiába rendelkeztek az 1 százalékról, az nem jutott el a megjelölt helyre.

"Akik teljes mértékben visszakapták az SZJA értékét, azaz lenullázták a számlájukat, ők hiába rendelkeztek az 1% felől, tőlük nem jött egyáltalán semmi. Akik részben kapták vissza személyi jövedelemadójukat, tőlük is csak a bennmaradt rész után kaptuk meg annak 1%-át. Ez töredéke a szokásosnak!" - írták kétségbeesetten.

A NAV honlapján az erre vonatkozó tájékoztatóban ez áll:
Az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére tehető meg.

Bár rendelkezni az adó 1+1 százalékáról az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére volt tehető meg, a gyakorlat szerint csak a ténylegesen megfizetett adó után fizetik ki az 1%-ot az alapítványoknak.

Az egyházakról nincs információnk.

Az alapítványnak fogalma sincs, hogy élik túl 2023-ig: "Működési költségi problémáink keletkeztek ezáltal, hisz nagyon messze még a jövő szeptember vége, mikor is legközelebb adó 1%-ot kapunk! Az 1% felhasználásnak konkrét szabályai vannak, így az abból működésre fordítható rész januárig fedezi a működésünk!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.