Adóügyek

BKIK: a kata módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, a hangulat felkorbácsolására alkalmas

A budapesti kamara kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat.

2022.08.10 08:52ma.hu

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.

A BKIK többször hallatta hangját az elmúlt hónapokban kata ügyben. A gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített feladatainál fogva a kamarák érdekközvetítést, érdekegyeztetést folytatnak és részt vesznek az átfogó gazdaságfejlesztési, gazdaságstratégiai döntések előkészítésében az állami szervekkel, illetve a gazdasági érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve. A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával, az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti ügyeken túl, egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi a regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit. Mivel jelenleg ez a helyzet alakult ki, a BKIK szükségesnek érezte ennek a vállalkozói rétegnek az érdekében lépni.

Magyarországon a KSH által nyilvántartott mintegy 800 ezer vállalkozásból kb 450 ezer katás vállalkozó. Éppen ezért ez olyan széles réteget érint, nem csak vállalkozói, hanem társadalmi szinten is, hogy megnyugtató megoldására kellene törekedni és nem politikai játszma alanyaivá tenni a katás vállalkozókat.

A BKIK álláspontja szerint nem a Kata törvénnyel van a baj – itt alapvetően csak a cégeknek történő számlázás, az, amit célszerű megoldani -, hanem akik kikerülnek a hatálya alól, számukra szükséges megnyugtató alternatívát biztosítani. Az egyéni vállalkozók átalányadója kifejezetten egy jó alternatíva, csak az adminisztráción kellene egyszerűsíteni. A BKIK feladata, hogy olyan mielőbb megvalósítható és kiegészítő javaslatokat tegyen a jogalkotóknak, amelyek úgy a vállalkozóknak, mint a költségvetésnek, azaz a gazdaság egészének elfogadható, a vállalkozások meg-, illetve fenntarthatóságát biztosító alternatívát jelent.

A BKIK, miután kielemezte a több mint 5 ezer katás vállalkozó által kitöltött kérdőívet, javaslatokat fogalmazott meg és egyeztetéseket folytat a területi kamarákkal, érdekvédelmi szervezetekkel. Egy közös álláspont kialakítását követően lehet hamarosan közös javaslatot tenni a Kormányzat részére. Ez alapvetően az egyéni vállalkozók adózásáról szóló törvény egyszerűsítése, esetleg részben az EKHO átalakítása, amelynek kialakítása év végéig szakmailag reálisan megoldható.

A BKIK felhívja a figyelmet, a kata tv módosítása lehetőséget ad az ebből kikerülő vállalkozóknak, hogy a teljes éves tervezett bevételüket leszámlázzák és teljesítsék augusztus végéig, így ez átmeneti könnyebbség lehet a katás vállalkozók nagy részének és részben áthidalhatja az év utolsó négy hónapjának a problémáit.

A BKIK ez idő alatt is információnyújtással, a lehetőségeket tárgyaló konferencia rendezésével segíti a katás vállalkozókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.