Adóügyek

Shakira börtönnel néz szembe

A spanyol ügyészek úgy vélik, hogy a szupersztár adócsalást követett el - jelentették be.

2022.07.29 18:15ma.hu

A spanyol ügyészek hosszú börtönbüntetést és hatalmas pénzbírságot kértek Shakira kolumbiai popsztárra állítólagos adócsalás miatt - jelentette pénteken a helyi média.

Az EFE beszámolója szerint a szupersztárt, teljes nevén Shakira Isabel Mebarak Ripollt azzal vádolják, hogy 2012 és 2014 között 14,5 millió eurót (14,72 millió dollár) nem fizetett be a spanyol kormánynak.

Az ügyészek szerint ebben az időszakban élettársával, Gerard Piquével rendszeresen Spanyolországban, Barcelonában élt, minden év több mint felét ott töltötte, de hivatalos adóügyi illetőségét 2015-ig a Bahamákon tartotta fenn. Shakira azonban azt állítja, hogy abban az időben nem élt az országban, ezért nem köteles ott adót fizetni.

Az ügyészség nyolc év és két hónap börtönbüntetést, valamint több mint 23 millió eurós (23,5 millió dollár) pénzbüntetést kér Shakira ellen. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A vádiratra azt követően került sor, hogy a kolumbiai születésű énekesnő szerdán elutasított egy olyan egyezséget, amelyben be kellett volna ismernie a vétkeket. Ügyvédei szerint Shakira "teljesen biztos volt az ártatlanságában", és úgy döntött, hogy bíróságra megy, hogy bizonyítsa az igazát.

Shakira PR-csapata kitart amellett, hogy soha nem próbálta meg becsapni a hatóságokat. Ráadásul Shakira már kifizette a Spanyol Adóhivatal által követelt összeget, valamint a kamatokat, amelyek a feltételezések szerint 3 millió euró (3,04 millió dollár) körül mozognak.

Shakira, akit "a latin zene királynőjeként" emlegetnek, több mint 80 millió lemezt adott el világszerte. Három Grammy-díjat, tizenkét Latin Grammy-díjat és négy MTV Video Music Awardot nyert.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.