Bűnügy

Bűnszervezeteket szolgált ki egy számlagyárként működő társaság

Hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

2021.04.26 22:30MTI

Nagyszabású akcióban lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlagyárként működő bűnbandára, amely bűnszervezeteknek állított ki fiktív számlákat Budapesten. A bűnszervezetek ezzel hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Kis Péter András NAV-szóvivő hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a számlagyár két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki fiktív számlákkal, amelyekkel a társaságok a fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár cégei valós tevékenységet nem végeztek - írta.

Hozzátette: a bűnbandák - a lebukásra felkészülve - az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeresen elégették vagy darálással megsemmisítették.

A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók - a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ és szakértők támogatásával - számolták fel. Az akcióban résztvevők 160 helyszínen tartottak kutatást, 60 ember hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak. A költségvetési kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, 5 gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le - tudatta.

Hozzáfűzte: a zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a 2,5 milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.