Adóügyek

Egyáltalán nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készített áfa-bevallásokkal

Hivatalos állásfoglalást adott ki az Adótanácsadók Egyesülete.

2020.10.22 18:17ma.hu

A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfa-bevallás tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. „Nem voltunk részesei az áfa bevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük” – tájékoztatta a ma.hu-t Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Ez év január 31-én egy a NAV által szervezett fórumon elmondhatták ugyan a véleményüket az áfa-bevallás tervezet bevezetésével kapcsolatban, de annak módját gyakorlatilag kész tényként ismertették a résztvevőkkel. Más egyeztetés, amelynek részvevői lehettet volna a szervezet, nem volt.  

„Ki kell jelentenünk, hogy az egyesületünkkel nem volt – különösen nem közel három éven át folytatott – érdemi egyeztetés a jövőre bevezetendő rendszerrel kapcsolatban. Ezzel szemben a múlt hónap végén a Pénzügyminisztériumnak elküldött, e témával kapcsolatos problémát felvető levelünkre a mai napig nem érkezett válasz” – közölte az elnök.

Az áfa-bevallás kiajánlás adminisztrációcsökkentő hatását kezdetektől minden szakmai fórumon (és a kért egyeztetésen is) kritikával illették, mert véleményük szerint a mikro- és kisvállalkozások széles körénél a könyvelőnek ezzel nemhogy kevesebb, hanem sok esetben több munkája lenne. A könyvelési, adó-nyilvántartási előírásokban semmi sem változott, így annak adminisztrációja – a bevallásért az adózó felelőssége – továbbra is megmarad.

Bár az új rendszer használata nem kötelező, a médiában megjelent közlések sajnálatosan azt sugallják a megbízó vállalkozóknak, hogy az egyszerűsítések hatására gyakorlatilag nem lesz szükség az áfa-bevallásnál a könyvelőre, adótanácsadóra. Az ilyen – még ha nem is szándékolt, de eredményét tekintve mégis káros – nyilatkozatok rombolják a könyvelő- és adótanácsadó szakma presztízsét, piacát.

Jelenleg a könyvelők által használt szoftverek szinte mindegyike alkalmas arra, hogy a kötelezően könyvelendő számlákból áfa-bevallást állítson elő. Az áfa-bevallás tervezetben lévő számok szerinti bevallás-elfogadás felelősen csak akkor használható, ha annak tartalma összehasonlításra kerül a könyvelt adatokkal. Ez többletmunkát jelent, még akkor is, ha – többlet anyagi ráfordítással létrehozandó – informatika fejlesztéssel ennek egy részét automatizálni lehet: a NAV rendszeréből lekérteket ugyanis tételesen és tartalmilag egyeztetni kell az előírtak szerint könyvelttel.

Jelenleg számos eltérés adódik abból, hogy a NAV-hoz beküldött számlák nem teljeskörűek (pl. a pénztárgépek által kiállított számlák sem szerepelnek benne). Továbbá a néhány hónapos tapasztalat alapján jelentős a téves adatokkal történt adatszolgáltatás az adóhatóság rendszerében, így az jelen állapotában sem könyvelésre, sem az áfa-bevallás elkészítésére nem alkalmas.

„Végül, ha a rendszer már a fenti hibáktól mentessé válik, akkor is biztosan lesznek még eltérések, gondolva itt a le nem vonható áfát tartalmazó számlákra és az összetett áfa szabályokból adódó egyéb eltérésekre is” – szögezte le Zara László, majd hozzátette: „Egyesületünk tagságának túlnyomó része - a körükben végzett felmérés szerint - úgy látja, hogy az áfa-bevallás tervezet használatával munkája több, és felelőssége is nagyobb lenne.”

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.