Adóügyek

LMP: öt százalékra kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját

Egyre kevesebb magyar család tudja megfizetni őket.

2020.08.08 08:30MTI

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 27-ről csökkentsék 5 százalékra.

Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára pénteki budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyümölcsárak tavaly július óta átlagosan negyven százalékkal növekedtek.

Hangsúlyozta, nem ritka, hogy ezeket a termékeket, például az almát, a szőlőt vagy a sárgabarackot, kilónként ezer-kétezer forintért árulják, ezért egyre kevesebb magyar család tudja megfizetni őket.

Az ellenzéki politikus az áremelkedés okai közé sorolta a fagykárt, a koronavírus-járvány miatt kialakult tavaszi felvásárlási lázat, az uniós agrártámogatások csökkentésének veszélyét és a dráguló munkaerőt. Hozzátette, hogy egyre többen állnak át a vegyszermentes gazdálkodásra, ami alapvetően jó, de szintén növeli az árakat.

Kanász-Nagy Máté végül azt mondta, hogy a magyar mezőgazdaságot fel kell készíteni az éghajlatváltozás negatív hatásaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.