Kormány

Gulyás: jövőre változnak a kata-szabályok

A cél az, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

2020.06.25 09:40MTI

Jövőre változik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Kérdésre megerősítette: módosítások 2021. januárjában lépnek életbe. A havi fix tétel, ami most 50 ezer forint, nem változik.

Közölte, a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön. A kormány megfontolta az iparkamara és más gazdasági szereplők javaslatait, ezért kezdeményezi a módosítást, de idén nem változnak a kata szabályai. Olyan adórendszerre van szükség, amely nem ad okot visszaélésekre - mondta.

Hozzátette: az iparkamara véleménye is az volt, hogy a kisvállalkozóknak adott adókedvezményekkel a nagyvállalkozások élnek vissza, ezt pedig meg kell szüntetni és eredeti rendeltetésének megfelelően kell alkalmazni a katát.

Megjegyezte, több száz vagy akár tízezer fős foglalkoztatotti létszámot meghaladó cégek is a katát vették igénybe, ami azzal is járt, hogy a munkavállalók munkaügyi védelme is megszűnt.

Beszámolt arról, hogy a 2021-es költségvetést jövő pénteken fogadhatja el az Országgyűlés. A büdzsé a gazdaságvédelem költségvetése, amely olyan fontos előrelépéseket is tartalmaz, mint a 13. havi nyugdíj "visszaépítése" - mondta.

Közölte, a 13. havi nyugdíj első negyedét a jövő évben az idősek már visszakaphatják, az ehhez szükséges források a 2020-as költségvetésben rendelkezésre állnak.

Gulyás Gergely megerősítette azt is, hogy 2021. július 1-jétől a gyermek születése utáni első hat hónapra járó csecsemőgondozás díj (csed) a korábbi jövedelem száz százaléka lesz és azután csak személyi jövedelemadót kell fizetni.

Mindig is az volt a magyar családpolitika célja, hogy a gyerekvállalása ne jelentse a szegénység vállalást - mondta.

Példaként hozta fel, hogy 350 ezer forintos átlagjövedelem esetén eddig egy anya nettó 232 ezer forint keresett, a jövőben a kedvezőbb adószabályok miatt 297 ezer forint lesz a csed.

A miniszter közölte: július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség.

Ha a járványhelyzet megengedi, és a kormány döntése ezt lehetővé teszi, akkor az augusztus 20-i Szent István-napi rendezvények megtartására már lesz lehetőség - mondta, jelezve, hogy ez a gazdaság újraindításának is része lenne, hiszen a szolgáltató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a koronavírus-járvány miatt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a munkavállalók számának csökkenésével kapcsolatban a "kevésbé pesszimista" forgatókönyv vált valóra: 120-130 ezer ember veszthette el az állását a vírus miatt.

A kormány célja továbbra is az, hogy annyi munkahelyet sikerüljön teremteni, amennyi a vírus miatt megszűnt, ezért jött létre a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével - közölte.

A világban a járványhelyzet rossz, de Közép-Európában az aktív fertőzöttek száma csökken - mondta, reményét fejezve ki, hogy Magyarországon az aktív fertőzöttek száma - a jelenlegi 906-ról - a hétvégére 900 alá csökken.

Arról is kérdezték, hogy kell-e várhatóan egész nyáron a tömegközlekedésben és az üzletekben maszkot viselni. Gulyás Gergely elmondta: az operatív törzs heti rendszerességgel vizsgálja felül a védelmi intézkedéseket, a következő héten még biztos minden így marad. Ugyanakkor semmit nem szeretnének tovább fenntartani, mint szükséges - jelezte.

Azt a kérdést, hogy a fővárosi önkormányzat "túlárazva vásárolt" védekezési eszközöket, nem kívánta kommentálni.

Sem teszteket, sem eszközöket nem lehetett könnyen beszerezni a járvány során, és mindenki onnan vásárolta meg, ahonnan tudta. Ha ezt balliberális gazdasági köröktől szerezte be a főváros, az nem meglepő. Ebben, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű az adott önkormányzat, megértő - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy járványügyi készültség van Magyarországon, és a törvényi szabályozásban azt rögzítették, hogy emiatt ugyan van lehetőség rendezvények megtiltására, de a gyülekezési jogot ez nem korlátozhatja.

Kitért rá: általánosságban kijelenthető, hogy ma elegendő az orvoslétszám, de jogos a kritika, hogy vannak olyan szakterületek, ahol hiány van.

A lélegeztetőgépek beszerzéséről közölte: indokolt volt a nem invazív gépek beszerzése is, mert a betegek jelentős részénél alkalmazható volt.

Az elmúlt hónapokban a piacon mindenki örült, ha tudott rendelni lélegeztetőgépet, de nem volt garancia, hogy a rendelés meg is érkezik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tapasztalatai alapján a piacon most is jelentős az érdeklődés, mert az új fertőzöttek száma nagyon magas - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a cél az, hogy amire nincs szükség, azt adják el.

Kitért arra, hogy elindult a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultáció.

A kormány szerint a sikeres járványügyi védekezés feltétele a jövőben is az lesz, hogy az emberek azonosuljanak szabályokkal és kövessék azokat - fogalmazott. Hozzátette: arra kell készülni, hogy a járványnak ősszel lesz egy második hulláma, ezért fontos, hogy a kormány a lehető legszélesebb körben, a gazdaság újraindításától a járványügyben hozott védelmi intézkedésekig megismerhesse a magyar polgárok véleményét.

Elmondta: a konzultációval lehet vitatkozni, egyet nem érteni, de a konzultációs ívek eltulajdonítása, összegyűjtése bűncselekmény, személyes adattal visszaélés.

Gulyás Gergely a Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésekre elmondta: szeretnék, ha a főváros felújítaná a hidat, ehhez ugyanolyan mértékű támogatást ajánlott a kormány, mint korábban Tarlós Istvánnak.

A főváros azonban a kommunikáción kívül semmit nem tett a felújítás érdekében az elmúlt időben, miközben hatszor annyi pénz van a számláján, mint amennyi a felújításhoz szükséges, de az új közbeszerzés még mindig nem jelent meg - mutatott rá.

Hozzátette: a főváros szívesen vitatkozik a kormánnyal, de jó lenne, ha erre kevésbé fontos területet találna, mint a Lánchíd.

Megjegyezte: statikai problémák vannak a híddal, törmelékdarabok eshetnek le róla, ezt el kellene kerülni, ezért azt kérik, mielőbb írják ki a közbeszerzést és újítsák fel a hidat, mert erre minden forrás rendelkezésre áll.

A fővárosi parkolási díjak emeléséről úgy vélekedett, az semmit sem old meg, és a főváros az elmúlt időben olyan intézkedéseket hozott, amelyek jelentős forgalmi dugókat okoztak, ami környezetvédelmi szempontból sem jó.

A parkolási díjak már most az elviselhető határán vannak, további emelést nem támogatnak - mondta a miniszter.

Arról, hogy baloldali kerületek a járvány okozta veszteségek megtérítését kérik, közölte : a koronavírus-járvány az államnak okozta a legnagyobb veszteségeket, az önkormányzatok vesztesége arányait tekintve szerény volt.

Közös kármegosztás van, és az embereket is jelentős kár érte - fűzte hozzá.

A Tarlós-érát vizsgáló bizottság felállítására úgy reagált: bárki bármit nyugodtan vizsgálhat, és sok sikert kívánt.

Jobb lenne cselekedni és érdemi döntéseket hozni - közölte.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő fővárost érintő Facebook-bejegyzéséről, amelyben úgy fogalmazott, "ha harc, akkor legyen harc", azt mondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a rendszerváltozást követően a legsikertelenebb, legkárosabb, leghaszontalanabb időszak volt Magyarországon.

2010-ben 85 százalékos államadóssággal, gyakorlatilag csődben lévő országban, szétvert államigazgatás, elképzelhetetlen mértékben meggyalázott nemzetpolitika mellett kezdték meg a kormányzást - mutatott rá Gulyás Gergely.

Ehhez képest Tarlós István főpolgármester úgy adta át a hivatalát, hogy a főváros éves költségvetésének mintegy 70 százaléka tartalékként rendelkezésre állt. Ezek után felettébb arcátlannak tűnik a volt miniszterelnök bármilyen megjegyzése - mondta.

Arról, hogy mikor lesz a fővárosi közfejlesztések tanácsának következő ülése, azt mondta: korábban már volt napirend is, amikor Karácsony Gergely meglátogatta és azt kérte, egyelőre halasszák el az ülést.

A kormány nem zárkózott el a párbeszédtől, ha a főváros indokoltnak látja, és nem a vitákat keresi, hanem az együttműködés lehetőségét, akkor szeptemberben folytathatják - közölte Gulyás Gergely. A dél-pesti kerékpárút megépítésének elhalasztásáról azt mondta: azt várják, hogy a főváros gondolja meg magát, és remélik nem politikai bosszú áll a döntés mögött. Megjegyezte: azt látják, hogy előkészített, megtervezett, részben uniós forrásokból megvalósuló értelmes projekteket húzott ki a főváros az elmúlt hetekben.

Az egyetemekre vonatkozó kérdésre közölte: az egyetemi autonómia komoly megerősítését jelenti, hogy alapítványokat hoznak létre az intézmények vezetésére, mert ezzel az állami beavatkozást korlátozzák.

A miniszterek részvétele egyes egyetemi alapítványok kuratóriumában segítséget jelenthet - vélte Gulyás Gergely.

Az iskolaőrök bérezéséről elmondta: a tervek szerint akár nyugdíjas rendőröket alkalmazhatnának, számukra a pedagógusbéreknél alacsonyabb fizetéssel számolnak, amely azonban a nyugdíj mellett pluszpénzt jelentene nekik.

További kérdésre Gulyás Gergely elmondta: mintegy 75 ezer diák van, aki a korábbi abszolutórium birtokában, de nyelvvizsga nélkül átveheti a diplomáját.

Arról, hogy jelent-e veszélyt, hogy a jegybank döntése után esett a forint árfolyama, azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank függetlenségére való tekintettel a kormánynak a monetáris politikában semmilyen feladata nincs.

Az euróövezethez csatlakozás lehetőségéről közölte: a kormány nem hozott döntést a csatlakozásról, és ugyan a gazdasági feltételek alapvetően adottak lennének ehhez, de látják azokat a nehézségeket, amelyeket a közös valuta bevezetése máshol okozott, illetve nem oldott meg.

A múlt héten már csökkent az aktív munkakeresők száma. Az elsődleges cél nem az, hogy az állam adjon munkát, de ha kell, ad, és ennek megfelelő intézkedéseket hoztak az elmúlt időben - mondta.

Hangsúlyozta: beruházásokat támogatnak és segítik a munkahelyek megőrzését, mert minél több munkahely jön létre, annál hatékonyabban tudják kezelni a helyzetet.

Arra a hírre, hogy egy turisztikai pályázaton kizárólag fideszes vezetésű önkormányzatok nyertek, úgy reagált: a turisztikai ügynökséggel szemben az volt a kormány elvárása, hogy szakmai szempontokat érvényesítsen.

A szállodák támogatására most van szükség és lehetőség, gyakorlatilag 3-4 hónapos leállás és kiesés volt a szállodaiparban - közölte.

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő sör- és üdítőgyártó cégekre vonatkozó, a magyarországi gyártókat segítő javaslatát a kormány támogatja, a miniszter úgy fogalmazott: "a piaci verseny pártján állunk a sörben is".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.