Közjegyzői kamara

Az autót terhelő jogoknak is utána kell nézni a használtautó-vásárlásnál

Ennek elmulasztása esetén később akár lefoglalhatják és elárverezhetik a vásárolt jószágot.

2019.03.22 03:30MTI

Az autót terhelő jogoknak is utána kell nézni a használtautó-vásárlásnál, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által vezetett hitelbiztosítéki nyilvántartásban csaknem félmillió, többségében gépjárművekhez köthető bejegyzés szerepel - hívja fel a figyelmet a kamara csütörtöki közleményében.

A MOKK szerint mindenképpen érdemes megnézni az adatbázist használt autó vagy más értékes gép, eszköz megvétele előtt, mert ennek elmulasztása esetén később akár lefoglalhatják és elárverezhetik a vásárolt jószágot.

A 2014-ben létrehozott, és azóta folyamatosan bővülő nyilvántartásban 2018 végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal több, 445 ezer bejegyzés szerepelt. Ennek 79 százaléka többnyire lízinggel érintett gépjármű. Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás használatának az ingóságok vásárlásakor ugyanolyan automatizmussá kellene válnia, mint egy ingatlan vásárlásánál a tulajdoni lap lekérésének - mondta a közlemény szerint Tóth Ádám, a MOKK elnöke. Hozzátette: ha a vevő a vásárlás előtt nem néz bele a rendszerbe, és terhelten vásárol meg egy vagyontárgyat, azt a bírósági végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozása fejében akár le is foglalhatja és elárverezheti, ami ellen már semmit sem lehet tenni. A vevő nem hivatkozhat jóhiszeműségre, hiszen ha megnézte volna a hitelbiztosítéki nyilvántartást, tudomást szerezhetett volna arról, hogy a vagyontárgy nincs a vele szerződő fél tulajdonában, vagy hogy harmadik személy joga terheli, amely hátrányosan érinti az ő jogszerzését - hangsúlyozta.

A nyilvántartásba való betekintés az interneten, ingyenesen elérhető, az adatok néhány perc alatt lekérhetők a kamara weboldalán keresztül - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.