Adózás

Szakértő: az idei adóváltozások közül a szociális hozzájárulási adó csökkentése a legjelentősebb

A hatéves bérmegállapodás értelmében idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra mérséklődik ez a munkaadókat terhelő járulék.

2019.01.04 02:30MTI

Az idei adóváltozások közül a legjelentősebb a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a hatéves bérmegállapodás értelmében idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra mérséklődik ez a munkaadókat terhelő járulék. A változtatás várhatóan 130 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál - mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az adócsökkentések közül példaként említette még a tartós tejek áfájának csökkentését - január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója -, illetve a kétgyermekes családok adókedvezményének növelését, ami így gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik. Mindkét intézkedés 20-20 milliárd forint bevételkieséssel jár a költségvetésnek - tette hozzá a közgazdász.

Ugyanakkor megjegyezte, emelkedik a népegészségügyi termékadó, ami olyan termékeket terhel, mint például a cukros üdítők, illetve a pálinka. Az adóemelésekről szólva megemlítette a cafeteria rendszer átalakítását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.