Lefülelés

Huszonöt kilogramm gyógyszeralapanyagot foglalt le a NAV

Két műanyag kannába csomagolva ismeretlen eredetű folyadékot találtak, amelyről a szakértők megállapították, hogy polikezulént tartalmaz.

2018.12.28 09:55MTI

Huszonöt kilogramm Kínából érkező, elektronikusan rendelt gyógyszeralapanyagot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szer megrendelője - egy vidéki patika tulajdonosa - nem rendelkezett a behozatalhoz szükséges gyógyszerhatósági engedéllyel - közölte a hivatal vám- és jövedéki szóvivője pénteken az MTI-vel.

Leopold Róbert a közleményben azt írta, a NAV pénzügyőrei két műanyag kannába csomagolva ismeretlen eredetű folyadékot találtak, amelyről a szakértők megállapították, hogy polikezulént tartalmaz. Az anyag gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges.

Tudatta, a hatóanyag nőgyógyászati fertőzések elleni szerként és antiszeptikumként használatos.

A vizsgálat ideje alatt a patika tulajdonosa telefonon és elektronikus levélben többször is megkereste a NAV-ot, és elmondta, rendszeresen importál ilyen hatóanyagot, amelyből gyógyszert készít eladásra, valamint több kórház gyógyszertárának is beszállít belőle.

A közlemény szerint a patika által rendelt anyag a gyógyszerhatóanyagot jogszerűen importálók hatósági nyilvántartásában nem szerepel, annak behozatalára a patikusnak nem volt engedélye, ezért a pénzügyőrök engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység megalapozott gyanúja miatt büntető feljelentést tettek ellene.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.