Gazdaság

Adószakértő: januártól jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere

A jogalkotói szándék szerint a kapott juttatások összege a bérek részét képezi majd.

2018.12.04 21:30MTI

Januártól jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, a jogalkotói szándék szerint a kapott juttatások összege a bérek részét képezi majd - mondta Bajusz Dániel adószakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: a jogalkotó megrostálta a jelenlegi juttatásokat, eszerint adómentes maradt az óvodai és a bölcsődei ellátás térítési díja, illetve klasszikus béren kívüli juttatásként a SZÉP-kártya és a sport és kulturális rendezvényekre szóló belépők.

A szakértő kitért arra is, hogy érdemes figyelni a változó adózási feltételeket, mivel a munkáltatók előre hozhatnak bizonyos kifizetéseket, azzal a kockázattal, hogy az évközi munkavállalói felmondás esetén az előre kifizetett összegek elvésznek.

A kockázati biztosítás díjánál van egy átmeneti szabály, miszerint az idén megkötött szerződések alapján fizetett díjakra még 2019. december 31-ig igénybe lehet venni a minimálbér 30 százalékáig terjedő adókedvezményt - hívta fel a figyelmet Bajusz Dániel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.