Adóügyek

A NAV és a rendőrség is tudni fogja, hol wellnessezik éppen

Hatalmas adatbázist épít a kormány a 2019-től induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal. A szálláshelyeket arra kötelezik, hogy minden vendég adatait rögzítsék benne.

2018.11.09 14:25ma.hu

Naprakész információi lesznek a hazai szálláshelyek forgalmáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) ha az Országgyűlés megszavazza azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal kabinetminiszter által benyújtott törvénymódosítást - írta a hvg.hu.

Eszerint 2019. januártól elindulhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tesztüzeme, első körben néhány, önként jelentkező szálloda csatlakozik rá a digitális adatszolgáltató rendszerre. A tervek szerint 2019. júliustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

A jogszabály indoklása szerint "a soha korábban rendelkezésre álló valós fogyasztási adatok fogják lehetővé tenni, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek".

A szoftvert – melyre 2 milliárd forintot költöttek – az MTÜ ingyen adja az összes érintett szálláshelynek. A közbeszerzést a Sagemcom Magyarország Kft. nyerte meg júniusban úgy, hogy 4 ajánlat érkezett, de ezek közül 3 érvénytelen lett. A Sagecom évek óta sikeresen szerepel az állami cégek közbeszerzésein, tavaly például ők telepítették a hazai étel- és italautomatákba az adóhatósághoz való bekötéshez szükséges automatafelügyeleti egységeket (3,9 milliárd forint).

A jogszabály a gyakorlatban úgy fest, hogy az adott szálláshelynek a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait egy központi tárhelyen is rögzítenie kell. Ehhez az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint ez a gyakorlat kifehérítheti az ágazatot, és csökkenek a vállalkozások adminisztrációs terhei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.