Adó

Tállai: tízmilliárdokat hozhat az államkasszának az online számlázás

A feketegazdaság elleni újabb eszközzel az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma.

2018.07.31 07:57MTI

Tízmilliárdokkal nőhet az állam bevétele a szerdától élesedő online számlázási rendszer révén, a feketegazdaság elleni újabb eszközzel az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma - mondta a Magyar Időknek Tállai András, aki szerint a pluszpénz a későbbi adócsökkentések fedezete is lehet.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap keddi számában megjelent interjúban emlékeztetett, hogy a rendszer július elsején indult, augusztus elsején pedig lejár az egy hónapos türelmi időszak, amely alatt a hivatal nem szab ki bírságot az online számlaadat-szolgáltatás elmulasztása, vagy késése miatt.

Ismertette, hogy július 30-ig negyedmillió vállalkozás regisztrált a rendszerben, és már több mint öt és fél millió számla érkezett a rendszeren keresztül.

Tállai András kiemelte: az évek óta működő online pénztárgépek, valamint a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer, az ekáer már eddig is több száz milliárd forint többletbevételt hozott az államkasszának, ezek a befizetések azoktól a gazdasági szereplőktől származtak, amelyek korábban legalább részben kihúzták magukat a közteherviselés alól. Hozzátette: azt remélik, hogy az online számlázás bevezetésével tovább zsugorodik a feketegazdaság, és újabb, tíz-, akár százmilliárdokban mérhető pluszbevételek érkezhetnek az eddigi szürkezónában működőktől - olvasható a Magyar Időkben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.