Migráció

Exit tax - adót vetnének ki Lengyelországban a kivándorlókra

Első lépésben azoknak a vállalatoknak kellene fizetniük, amelyek külföldre telepítik a központjukat, de azoknak is a zsebükbe kell nyúlniuk, akik munkát akarnak vállalni külföldön.

2018.07.30 00:28ma.hu

Lengyelországban kivándorlási adó bevezetését tervezik uniós direktívák figyelembevételével azzal a céllal, hogy megelőzzék a cégek kitelepülésével összefüggő adóelkerülést - írta a Rzeczpospolita alapján a napi.hu. A vállalatok székhelyük jól időzített áthelyezésével elkerülhetik az adózást. Elsősorban az ingatlanokkal összefüggő közterhek "spórolhatók meg".

Az új irányelv szerint a külföldre településnek standard adótételei lennének. Ezt neveznék exit taxnak, és a tervek szerint már 2018 végén bevezetnék. Az utóbbit egy évvel eltolhatják.

Nem hivatalos források szerint az új adó nemcsak azokat terhelné, akik a cégüket viszik ki az országból, hanem az átlagos állampolgárokat is, akik külföldön akarnak munkát vállalni, és ezért például meg akarnak szabadulni a varsói tőzsdén jegyzett részvényeiktől.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.