Pénzügy

NAV: nő a köztartozásmentes adózók száma

Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba.

2018.07.17 13:51MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.

Az adóhivatal felidézte: a kérelem benyújtása illetékmentes, az adatbázisban való szereplés pedig helyettesítheti a tartozásmentességről szóló nemleges adóigazolásokat, amelyekre egyes pályázatoknál, hitelkérelmeknél, vagy a csok-igénylésnél szükség van.

Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

A közlemény szerint az elmúlt évek folyamatos növekedéséhez hozzájárult az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, mentesül ugyanis az ekáer-számhoz szükséges kockázati biztosíték megfizetése alól, aki legalább két éve működik, és szerepel a köztartozásmentes adatbázisban.

Nagy számban kérik felvételüket a csok- és egyéb hiteligénylők is, mert így ők is lényegesen egyszerűbben, gyorsabban, sorban állás nélkül igazolhatják köztartozás-mentességüket - közölte a NAV.

Ha egy adózó a feltételeknek folyamatosan megfelel, további ügyintézés és költségek nélkül akár évekig támaszkodhat az adatbázisban való szereplésre minden olyan alkalommal, amikor szükség van a tartozásmentesség igazolására. Ezért érdemes időről-időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül. Azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig kérték a felvételüket, és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.