Adóügyek

Drámai változások az adórendszerben

Megszűnik az eva, a kisebb utalások utáni tranzakciós illeték és az 55 év felettieknek járó foglalkoztatási kedvezmény. Durván változik a chipsadó is.

2018.06.20 18:57ma.hu

Konkrét csoportoknak is üzen a kormány a tervezett adótörvény-módosításokkal - írja a leglényegesebb változásokat összefoglaló elemzésében a Portfolio.hu. A múlt héten benyújtott 183 oldalas törvényjavaslat elfogadásával korábban tett adóegyszerűsítési ígéretek válhatnak valóra. Arról már a ma.hu is írt, hogy jövőre várhatóan teljesen átalakítják a cafeteria rendszerét.

Kevesebb adófajta lesz

Megszűnik az eva, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek után járó szocho-kedvezmény. 2019-től már nem kell fizetni a 75 százalékos különadót, a hitelintézeti különadót vagy kulturális adót. A baleseti adó is megszűnik, de beépül a biztosítási adóba és az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Csökkennek bizonyos adók, illetékek, és nőnek bizonyos kedvezmények

- További 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi bérmegállapodásnak megfelelően. Ez 130 milliárd forintnyi könnyítés a vállalkozásoknak.
- Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni.
- A végéhez ér a 4 év alatt megvalósuló, 2 gyermekesek esetén igénybe vehető családi adókedvezmény-emelés, jövőre 20 ezer forint jut havonta gyermekenként.
- Az UHT és az ESL tej áfája jövőre már csak 5 százalékos lesz.
- 2019. január elsejétől 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól.
- 500 millió forintról 1 milliárd forintra nő a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára.
- Csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adója a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték csökkentéssel azonos mértékben.
- Az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótétele nulla forintra csökken.

Durván változik a chipsadó, vagy hivatalos nevén a népegészségügyi termékadó

- Eleget téve az Európai Bizottság felszólításának, a jövőben valamennyi alkoholtermék adóköteles terméknek minősül majd.
- A jövőben nem lehet majd levonni az adóból az egészségmegőrző program költségét.
- A jelenleg adóköteles termékek (cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) terhelése mintegy 20 százalékkal emelkedik.

A kormány a tervei szerint egyszerűsíti az adófizetők életét azzal, hogy jövőre a NAV már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít és a 2019-ben már a meglévő adatok alapján értesíti majd a vállalkozót arról, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. A kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig lesznek érvényesíthetőek.

2019. július 1-jétől megszűnik a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz történő külön bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése.

Új adó is lesz, a kormány bevezeti a bevándorlási adót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.