Adóügyek

Kiakadtak a könyvelők, reagált a hatóság

A cégkapu a könyvelők egyesülete szerint nem működik rendesen, a hatóság szerint azonban minden rendben. De majd javítanak rajta.

2018.03.30 13:59ma.hu

A cégkapuba nagyjából minden vállalatnak regisztrálnia kellett - első körben úgy volt, hogy ezt 2017 augusztusáig kell befejezniük, majd a határidőt kitolták december 31-ig.

Hiába volt azonban a viszonylag hosszú felkészülési időszak, a januári indulás nem úgy sikerült, ahogy tervezték. A rendszer ugyanis rendkívüli mértékben lelassult, amíg a korábbi ügyfélkapus munkafolyamatban 10 másodperc volt egy anyag feltöltése a rendszerbe, az most több percre bővült. Ez pedig nagyjából ellehetetlenítette a könyvelők munkáját, akik "Nem működik", "ez reménytelen", "mindenki egyfolytában pánikol" és hasonló mondatokkal fordultak a Napi.hu-hoz.

A lap már akkor kereste a rendszert üzemeltető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-t, hogy reagáljon a problémára, illetve arra, hogy mi okozhatta a lassulást. Választ, bármilyen reakciót a megkeresésükre nem kaptak.

Március végére ismét több könyvelő kereste meg a lapot, hogy a cégkapu miatt panaszkodjon. A legnagyobb, legtöbbször felmerülő probléma az volt, hogy a cégkapuba regisztrált ügykezelők (jellemzően a könyvelők) szerepét nem lehet szűkíteni, az csak teljes jogosultságú lehet. Ez azt jelenti, hogy ha a könyvelő meg is kapta az ügykezelő szerepét, akkor az adott vállalkozás cégkapujában nemcsak az őt érintő dokumentumokat látja, hanem ügyfelének minden, hivataloktól kapott anyagát, így a bírósági papírokon át egészen addig, hogy a cégautót megbüntették gyorshajtásáért.

A második cikk után ismét megkeresték a NISZ Zrt.-t. Ezúttal már szerencséjük volt, hiszen a hivatal válaszolt, igaz, meglehetősen szűkszavúan: "A Cégkapu rendszerében nincs olyan ismert hiba, amely a működést akadályozná, nehezítené. A felmerülő fejlesztési igényeket a rendszer továbbfejlesztésénél figyelembe fogjuk venni a bevezetés időpontja nem ismert."

Ruszin Zsolt, Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke ugyanakkor "hiteles forrásból" úgy értesült, hogy a cégkapu 2.0.-át május 31-ig bevezetik és ott már a remények szerint megoldódnak a mostani problémák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.