Adóügyek

Elég, ha odaszól a NAV és máris termelnek a cégek

Sikeres az adótraffipax.

2017.10.25 09:09ma.hu
hirdetés

Szépen termeli a bevételt az adóhivatal tavasz óta működő legújabb ellenőrzési módszere, az úgynevezett adótraffipax: a hatóság előre közzéteszi, mikor, hol és mit ellenőriznek majd a revizorok, a tapasztalatok szerint pedig az ilyen vizsgálatok idején sok érintett vállalkozásnál érezhetően megnő a bevallott forgalom és bevétel - írja szerdai számában a Magyar Idők.

A napilapnak nyilatkozó Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkár elmondta, ez módszer azért kiváló, mert az adótraffipax időszaka alatt rögzített információk összehasonlíthatók a vállalkozó korábbi bevallásaiban szereplő adatokkal, egyben mércéül szolgálhatnak a jövőbeli adatközlések hiánytalanságának ellenőrzéséhez.

Mindebben pedig hatalmas szerep jut az online pénztárgépek rendszerének: az új típusú kasszák ugyanis rendszeresen közlik a beütött tételeket, és a NAV azonnal gyanút foghat, ha az előre meghirdetett ellenőrzéskor nagyon felszökik, utána pedig érezhetően visszaesik az érintett vállalkozások forgalma.

A folyamatot, vagyis az adótraffipax működését egy nyári ellenőrzés-sorozat tapasztalatait felidézve mutatta be Tamásné Czinege Csilla. A hivatal Pest megyében tartott ágazati szemlét, amelyben egy meghatározott terület szépészeti szolgáltatást nyújtó szereplőit, azaz a helyi fodrászokat, kozmetikusokat, műkörömépítőket és masszőröket keresték fel.

A kiválasztott szalonokban és üzletekben a revizorok előre, külön is tájékoztatták a szolgáltatókat, hogy az adóhatóság az elkövetkező időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a tevékenységüket, ezután a NAV a környéken megkezdte az üzletek forgalmának megfigyelését, dokumentálását.

Bizonyos hiányosságokra már ekkor fény derült, de a lényeges mozzanatok ezután következtek – mondta a helyettes államtitkár. A revizorok szűkítették a kört, és csak nagyjából egy tucat vállalkozó helyzetét elemezték alaposabban.

A különböző időszakok számláinak, bizonylatainak összevetésekor pedig kiderült, hogy igencsak megugrott az érintettek bevallott, legális forgalma: a vendégek száma 228 százalékkal nőtt, a bevétel másfél millióval volt magasabb. A legnagyobb növekményt a műkörmösöknél és a manikűrösöknél, valamint a masszőröknél tapasztalta a hatóság.

Tavasz óta több száz milliós többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek az újszerű tájékoztatási rendszer beindítása és az amiatt jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások pluszbefizetései nyomán – olvasható a napilapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.