Egészségügy

Ónodi-Szűcs: nem kell szja-t fizetni a háziorvosi praxis eladása után

Jövő évtől nem kell megfizetni a személyi jövedelemadót azon praxisok eladása után, amelyeket öt évnél régebben szerzett meg a háziorvos.

2017.07.11 11:38MTI

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: ezzel is szeretnék a generációváltás folyamatát gyorsítani és könnyebbé tenné.

Hollós Gábor, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a köztestület már évek óta kérte a jogalkotót, hogy a praxisvásárlással, -eladással kapcsolatban legyen valamiféle könnyítés. Hozzátette: az intézkedéstől azt várják, hogy kevesebb lesz a betöltetlen háziorvosi praxis, ezáltal javul a lakosság közeli ellátás.

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte azt is, noha a gyógyszertárak többsége teljesítette a törvény által előírt 50+1 százalékos gyógyszerészi többséget a patikák üzemeltetésében, folytatódik a patika-hitelprogram, megkönnyítve a fiatal gyógyszerészek tulajdonhoz jutását.

Elmondta, öt olyan patika van Magyarországon, amely 2017 januárjáig nem felelt meg a törvényben rögzített, a tulajdoni hányadra vonatkozó kritériumnak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke felidézte, a patikai hitelprogramot azért hozták létre, hogy a gyógyszerészek könnyebben tudják teljesíteni a törvényi előírást.

Így 2017 januárját követően is fennmarad a konstrukció azzal, hogy az 50 százalék feletti üzletrészeknél is lehetővé válik a kamattámogatott hitel felvétele. Ezzel kapcsolatban - tette hozzá Hankó Zoltán - felvették a kapcsolatot a Magyar Fejlesztési Bankkal.

Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy valóban indult Magyarország ellen uniós kötelezettségszegési eljárás a patikai hitelprogrammal kapcsolatban, azonban az eljárást az unió június elején megszüntette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.