Adóügyek

Mire készül a NAV? 21 milliárd forint plusz bevételt vár 2018-ban - de miből?

A kormány komoly eredményekre épít, számokban kifejezve is.

2017.05.14 11:46ma.hu

A jövőre tervezett adóintézkedéseket nem kellően részletezték eddig, pedig a kormány nagy reményeket fűz ezekhez a 2017-2021 között megvalósuló módosításokhoz. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal "Stratégiai Megújulási Programja" a következő elemekre épül:
- az ügyfél kommunikáció javítása, ügyfélközpontúság
- a jogkövetés elősegítése, az adótudatosság elősegítése valamint
- az adóelkerülő magatartás veszélyét automatikusan jelző informatikai fejlesztések, digitalizáció.

Ennél több részletet sajnos a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatból nem tudni meg - írja a portfolio.hu, viszont az Állami Számvevőszék héten megjelent, költségvetésről szóló jelentése a bevételi oldal elemzése közben kitér arra, hogy a bevételi előirányzatok megalapozottak, a kormányzat makrogazdasági előrejelzéseinek teljesülése esetén az előirányzott adóbevételek teljesülése összességében nem hordoz kockázatot. Majd megjegyzik: a központi költségvetés gazdálkodásának biztonsága szempontjából alapvető fontosságúak a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések.

Ezen célt szolgálja a 2017. évben elindult a NAV Stratégiai Megújulása Program, amelynek első intézkedései a 2018. évben járulnak hozzá a költségvetési bevételek növeléséhez. Az adóelkerülő magatartás veszélyét automatikusan jelző informatikai fejlesztések a feketegazdasággal továbbra is érintett ágazatokra összpontosítanak - részletezi az ÁSZ anyaga.

A program által becsült költségvetési bevétel növekedés értéke együttesen 21 milliárd forint a 2018. évben, melyből a legnagyobb tételeket részletezik is az ÁSZ szakértők:

- Társasági adóból 3 milliárd többletbevételt vár a Nemzetgazdasági Minisztérium a NAV programjától.
- Az áfa esetében ez a többlet 7 milliárd forint lehet. (Az előirányzat a tervezett ÁFA csökkentő intézkedések (a hal, az internet- szolgáltatás és az éttermi étkezés áfa kulcsának 5%-ra való, a friss tej értékesítési ÁFA kulcsának 18%-ra csökkentése) miatti adócsökkentő hatást együttesen 38 Mrd Ft összegben tartalmazza.)
- A jövedéki adó esetében az így befolyó többletpénz 1 milliárd forint, míg
- az szja-bevételekhez 2 milliárdot ad hozzá.

A 2017. évben tervezett intézkedések közé tartozik az online számlázási rendszer bevezetése, amely főként az általános forgalmi adó bevételek növekedését érinti pozitívan és meghatározó szempontot jelent a 2018. évi általános forgalmi adóbevétel előirányzat teljesülése szempontjából - írja az ÁSZ véleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.