Bűnügy

Szójadarával áfát csaló bűnszervezetet buktattak le

Mintegy 350 millió forint áfát csaltak el szójadara kereskedelmével annak a bűnszövetségnek a tagjai, amelyet a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói buktattak le.

2017.03.30 09:00MTI

A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bűnszövetség tagjai európai uniós tagállamokból szlovák cégeken keresztül szereztek be szójadarát nettó áron, azaz áfa nélkül. Az árut fiktív számlák felhasználásával, belföldi beszerzést színlelve hozták forgalomba, de adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. A fiktív számlákat kibocsátó magyarországi cégek élére stróman ügyvezetőket hajtottak fel.

A pénzügyi nyomozók 11 megyében 41 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az elkövetők lakóhelyén és az általuk használt irodában 33 cég- és aláírás-bélyegzőt, több telefont és bankkártyát találtak.

Az elcsalt adó biztosítására 200 millió forint értékben bankszámlákat, ingatlanokat zároltak, a helyszíneken pedig készpénzt foglaltak le.

A számlázási lánc feltérképezése során a nyomozók számára kiderült, hogy az elkövetők a magyarországi láncolat mintájára Horvátországban is ugyanezt a módszert alkalmazva próbáltak illegális jövedelemhez jutni.

A bűnszövetség három tagjának költségvetési csalás, négy stróman ügyvezetőnek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelnie, de a nyomozás során további gyanúsítások várhatók - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.