Adóügyek

Nyilatkozniuk kell a bortermelőknek tevékenységükről a NAV-nál március 10-éig

Jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hektoliter mennyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt.

2017.02.16 18:58MTI

Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-jétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni, a változás a termelők több mint 90 százalékának jelenthet könnyítést - hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön.

A HNT felidézte: a januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé.

Jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hektoliter mennyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt. Ezek a termelők 100 hektoliter palackos erjesztésű pezsgőt is készíthetnek, csak magyar szőlőt dolgozhatnak fel, és nem vásárolhatnak bort.

A közleményben Légli Ottó, a HNT elnöke kifejtette, a kategória bevezetésével elsősorban a kis, családi borászatok adminisztrációs terheinek csökkentése volt a cél, ezért nyújtották be javaslatukat a jogalkotóknak.

Nyilatkoznia valamennyi borászatnak kötelező, március 31-ével ugyanis minden termelőnek automatikusan megszűnik az eddigi engedélye.

A tájékoztatás szerint alapesetben a kisüzemi bortermelőknek jövedéki ügyekben ezentúl nem lesz kapcsolatuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), kivéve, ha uniós tagállamba kívánnak bort értékesíteni. Ilyen esetekben a NAV-tól kapott egyedi azonosító birtokában állíthatnak ki kísérőokmányt.

Azok, akik egyszerűsített adóraktári körben maradnak, új, elektronikus engedélyt kapnak a NAV-tól. Nyilvántartásukat a jelenlegi pincekönyvben vezethetik tovább, a hamarosan megjelenő új pincekönyv-rendelet értelmében azonban ez a nyilvántartás is egyszerűbbé válik - hangsúlyozta a HNT, hozzátéve, hogy javaslataik szerint a kisüzemi bortermelőknek várhatóan még ennél is egyszerűbb nyilvántartást kell vezetniük.

Az új szabályoknak megfelelően kevesebb adatra lesz szükség az elszámolás leadásához is, és ezeket csak évente egyszer, a borpiaci év végét követően, augusztus 15-éig kell a termelőknek benyújtaniuk a hegybíróhoz.

A termelői pezsgőt előállító, tároló termelőknek ezzel egy időben kell megküldeniük jövedékiadó-bevallásukat a NAV-nak, és ekkor fizetik meg az adót is - közölte a HNT.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.