Adóügyek

NGM: egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfaadórés

A több mint négy százalékpontos javulásban a legnagyobb szerepet az online pénztárgépek játszották.

2016.09.11 23:31MTI

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint Magyarországon egy év alatt - 2013-ról 2014-re - több mint négy százalékponttal csökkent az áfaadórés, ami azt jelenti, hogy mérséklődött az adóelkerülés - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnap az MTI-vel.

A bizottság e héten közzétett tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfaadórés - a várt áfabevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség - mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban.

Az NGM szerint mindez az adóelkerülés visszaszorítását célzó kormányzati intézkedéseknek köszönhető, vagyis azt bizonyítja, hogy eredményesek a gazdaságfehérítő intézkedések.

A több mint négy százalékpontos javulásban a legnagyobb szerepet az online pénztárgépek játszották úgy, hogy csak 2014 utolsó négy hónapjában (szeptember 1-jétől) kellett kötelezően a vállalkozóknak online kasszát használniuk - írta a minisztérium. A tárca számításai szerint a 2015-ös adatsor még jobb lesz, hiszen abban az évben debütált az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) és az volt az első teljes év, amikor már csak az adóhivatali összeköttetéssel rendelkező pénztárgépbe üthették bevételüket a vállalkozások.

Hozzátették, hogy az államkassza bevételi adatsora is igazolta a társadalmi elvárást: az online pénztárgépek 2014-ben 150-200 milliárdot hoztak a kincstárnak.

Megjegyezték, hogy az elmúlt idők legfontosabb feketegazdaság elleni intézkedései már bizonyítottak, nem véletlen, hogy az egyes tagállamok adóhatóságai rendre keresik fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt azért, hogy adoptálják az online pénztárgépek, vagy éppen az ekáer szabályozását.

Emellett számos fehérítő intézkedés segíti a tisztességes vállalkozókat, például az étel- és italautomaták regisztrációja és online bekötése, az áfa belföldi összesítő nyilatkozat, az adóregisztráció (céglovagok kizárása cégalapításkor), a fordított adózás a gabona- és a fémkereskedelemben, s a munkaerő-kölcsönzésnél, a készpénzfizetés korlátozása a cégeknél, az áfabevallások gyakoribbá tétele egyes kockázatos adózói körökben - sorolja közleményében a tárca.

Brüsszel évről évre méri minden egyes tagállam esetében a várt áfabevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget. Ez az úgynevezett áfaadórés, amelybe az adóelkerülés miatt elméletileg kieső költségvetési bevételeken kívül beleszámít például a fizetésképtelenség, felszámolás és egyéb tagállami sajátosságok miatt kalkulált összege is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.