NGM

Nem lesz új albérletadó

A 2017-es költségvetés az adócsökkentés költségvetése, így szó sincs bármiféle új adónem bevezetéséről.

2016.09.08 13:04MTI

A kormány egyáltalán nem tervezi új albérletadó bevezetését, hiszen a 2017-es költségvetés az adócsökkentés költségvetése, így szó sincs bármiféle új adónem bevezetéséről - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében.

Kiemelték: a lakáskiadók adózási szabályai egyértelműek, ha valaki szálláshelymegosztó portálon keresztül adja ki lakását, az adóköteles fizetővendéglátásnak minősül, amelyhez adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye szükséges.

Aki pedig hosszú távra adja ki lakását, az albérletkiadás, amely után ugyancsak adót kell fizetni.

A közlemény szerint a tárca folyamatosan figyeli és elemzi a piaci viszonyokat és szükség esetén – minden, erre vonatkozó észrevételt, ötletet megfontolva – a szabályozás egyszerűsítésére, könnyítésére tesz javaslatot.

A kormány már korábban is jelentősen csökkentette a bérbeadók terheit, példaként említették, hogy annak, aki hosszú távra adja ki albérletbe az ingatlanát, nem kell adószámot kiváltani.

Az internetes közösségi szálláshelymegosztó-portálok kiszélesítették a magyarországi bérbeadók lehetőségeit.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már tavasszal megkezdte az adatok elemzését.

Egyetlen portál adatainak szisztematikus vizsgálatából kiderült, hogy májusban 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált – olvasható az NGM közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.