Pénzügy

NAV: havonta érdemes ellenőrizni a köztartozásmentes adózói adatbázist

Minden hónap végén érdemes az ügyfeleknek átnézni, hogy adókötelezettségeiket határidőben teljesítették-e, mert csak akkor maradnak bent a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), ha nincsen elmaradásuk az adóhivatal felé.

2016.07.28 13:13MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felidézte, hogy a KOMA-tagság ellenőrzésére a hivatal július 22-e óta az ügyfélkapun elérhető eBEV alkalmazás felületén figyelmeztet. Az ügyfelek a tájékoztatóból egyebek mellett azt is megtudhatják, hogyan ellenőrizhetik a köztartozásmentes adózói adatbázisba kerülés, maradás feltételeit.

Kiemelték: minden olyan eljárásban, ahol az ügyfélnek jogszabályi előírás alapján igazolnia kell, hogy nincs adótartozása (például a bankban hitelfelvétel esetén), a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges (nullás) adóigazolást. Néhány eljárásban azonban - helyi önkormányzati képviselőknél, és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) használatánál - a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a KOMA-tagságot.

Hozzátették: az ügyfelek minden hónap végén kérhetik felvételüket az adatbázisba a KOMA-nyomtatvány benyújtásával, ha minden ehhez szükséges jogszabályban meghatározott feltételnek megfelelnek. Ezt követően a következő hónap 10-től jelennek majd meg az ügyfél adatai a KOMA felületén. Az adatok addig maradnak elérhetőek a rendszerben, amíg a tagsághoz szükséges feltételek fent állnak, illetve amíg az ügyfél nem jelzi, hogy ki akar lépni az adatbázisból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.