Pénzügy

NAV: a vásárokon, fesztiválokon is kötelező a nyugtaadás

Viszont nem kell pénztárgépet használni a készételt kínáló árusoknak, ha az értékesítés helye változó, valamint felszolgálás és ülőhely nem tartozik a vendéglátáshoz.

2016.07.15 12:59MTI

A vásárokra, fesztiválokra kitelepült kiskereskedőknek, vendéglátósoknak is kell nyugtát adniuk, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint általános szabály, hogy a kiskereskedőknek üzletben vagy mozgóboltban kötelező a pénztárgép használata, de az alkalmi rendezvények standjaira ez nem vonatkozik. Nem kell pénztárgépet használni a készételt kínáló árusoknak sem, ha az értékesítés helye változó, valamint felszolgálás és ülőhely nem tartozik a vendéglátáshoz. Ilyen lehet például a fagylaltot, hot dogot, perecet kínáló árus.

Számlát vagy nyugtát azonban akkor is kell adni a vásárlóknak, ha nem kell pénztárgépet használni - hangsúlyozta közleményében a NAV.

A kitelepülésnél három lehetőség választható: számla, egyszerűsített számla adása, kézi nyugta kiállítása, vagy az adózó döntése alapján online pénztárgép használata.

Az egyébként pénztárgépet üzemeltető adózóknak a kitelepülésen kiállított kézi nyugták adatait utólag sem kell rögzíteniük a pénztárgépben - jelezte a NAV.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.