Nyilatkozniuk kell a civil szervezeteknek

Öt napon belül igazolni kell az 1%-ok felhasználását

Május utolsó napjáig kell nyilatkozniuk a civil szervezeteknek arról, hogy hogyan és mire használták fel a hozzájuk beérkezett tavalyi 1 %-os felajánlásokat.

2016.05.26 12:41Havariapress

A 2014-ben szja 1%-os kiutalásban részesült, vagy a 13KOZ jelű közleményben tartalékolt összeget feltüntető kedvezményezetteknek május 31-ig kell megküldeniük az összeg felhasználását igazoló 14KOZ jelű közleményt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére, kizárólag ügyfélkapun keresztül.

A közleménynek tartalmaznia kell mindazon szja 1 %-ként felajánlott összegek felhasználását, amiket a NAV 2014. január 1. és 2014. december 31. között kiutalt a kedvezményezett részére, illetve azokét is, amelyeket a kedvezményezett az előző évi, 13KOZ jelű közleményében tartalékolt összegként tüntetett fel.

A közleményt akkor is be kell nyújtani, ha a NAV 2014-ben nem utalt a kedvezményezett részére szja 1 %-os összeget, azonban a szervezet a 13KOZ jelű közleményben tartalékolt összeget tüntetett fel.

Amely civil szervezet 2008 előtt átutalt összeget tartalékolt, azt 2015. december 31-ig lehetett felhasználni, így erről szintén a mostani közleményben kell számot adni. Ha a kedvezményezett a kiutalt összegre nem tartott igényt, akkor azt az összeget a 16MKOZ bizonylaton kell feltüntetni, és a benyújtással egy időben visszafizetni.

Amely civil szervezet elmulasztja a közlemény határidőre történő benyújtását, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és az adatok javítására kitűzött határidőt is elmulasztja, azt az adóhatóság kizárja a következő évi felajánlások lehetséges kedvezményezettjei közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.