Manipuláltak munkavállalóikkal

Vádemelést javasol a NAV egy nyolcszázmilliós csalási ügyben

A gyanú szerint az elkövetők munkaerő-kölcsönzés címén manipuláltak a munkavállalóikkal, akik után nem fizettek járulékot.

2016.05.10 10:44MTI

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy tizenhat céget működtető, vagyonőri tevékenységgel foglalkozó baranyai bűnszervezet ügyében - közölte a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A gyanú szerint az elkövetők munkaerő-kölcsönzés címén manipuláltak a munkavállalóikkal, akik után nem fizettek járulékot, ezzel mintegy 800 millió forintot csaltak el - írták a közleményben.

A láncolatban részt vevő vagyonőri és takarító cégek a munkákat alvállalkozói szerződések alapján vállalták és végezték el, havonta mintegy hatszáz-nyolcszáz alkalmazottal. A munkavállalókat fiktív munkaerő-közvetítésről szóló szerződések alapján, a bűnszervezet érdekeltségi körébe tartozó cégeken keresztül "vették kölcsönbe" - ismertette a NAV.

A kölcsönadó cégek által kiállított számlák után a csalók az áfával csökkenteni tudták fizetendő adójukat. Az így szerzett haszonnak mintegy felét kapták meg munkabérként az alkalmazottak, a másik részét a bűnszervezet tagjai, illetve az alvállalkozói cégek vezetői között szétosztották.

Felidézték, hogy a pénzügyi nyomozók 2014 májusában négy gyanúsítottat vettek őrizetbe, a bíróság három ember előzetes letartóztatását rendelte el.

A három megyében, egyszerre negyven helyszínen zajló akciónak köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült. Mintegy 800 millió forint értékben foglaltak le és zároltak készpénzt, luxusautókat, ingatlanokat, bankszámlákat és céges üzletrészeket - tette hozzá a NAV.

A pénzügyi nyomozók 23 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése és közokirat-hamisítás bűncselekmény gyanúja miatt a Baranya Megyei Főügyészségnek, a nyomozati iratanyag 12 ezer oldalas - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.