Száműzetés

Az Uber-ellenőrzés mérlege

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett. A mulasztási bírságok összege megközelíti a 3,6 millió forintot, és a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli - kontár - sofőrt. Április 25-től a NAV új "formával" bővítette ellenőrzési repertoárját. A rendőrséggel és BKK-val közösen végzett ellenőrzések eddigi eredménye: 4 rendszámlevétel.

2016.05.09 23:30ma.hu

A NAV által vezetett – rendőrséggel és BKK-val közös – akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek. A NAV a sikeresség érdekében, a fővárosban megújította korábbi megállapodását a BKK-val, mely szerint együttesen végzik a személyszállítási szolgáltatások ellenőrzését.

A NAV két revizora „próbafuvar” keretében veszi igénybe az uber szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát. A jövőben a nap bármely időszakában is számítani lehet az ellenőrök jelenlétére, akár munkaidőn kívül (késő délután, éjszaka) és hétvégén is.

Az adóhivatal nemcsak azt ellenőrzi, hogy a ”próbafuvar” után a sofőr ad-e szabályos számlát, és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, mely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik. Tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsó sorban, adót kell fizetni. 

Az ellenőrzéseknek itt még nincs vége - írja az adóhatóság, a NAV és a BKK a rendszeres és összehangolt akciókkal, az utasok és a jogkövető taxisok érdekei védelmében igyekeznek kiszűrni a jogellenesen működő szolgáltatókat a jövőben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.