Adó

Tavaly mintegy 13,5 milliárdot ajánlottak fel az szja 1+1 százalékaként

A 4,1 millió adózó közül mintegy 3,4 millióan rendelkeztek valamilyen módon az egy százalékok felajánlásáról.

2016.04.28 16:49MTI

Tavaly mintegy 13,5 milliárd forintot ajánlottak fel a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk (szja) 1+1 százalékaként - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.

Soltész Miklós a tavalyi évet sikeresnek nevezte, mert a 4,1 millió adózó közül mintegy 3,4 millióan rendelkeztek valamilyen módon az egy százalékok felajánlásáról. A felajánlható 25,5 milliárd forintból csaknem 13,5 milliárdról rendelkeztek - tette hozzá.

Közölte, hogy az egyházaknak 2014-ben 1 millió 31 ezren, tavaly már 1 millió 93 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát, míg a Nemzeti Tehetség Programnak a korábbi 327 ezer helyett 333 ezren. A civileknek szánt felajánlások száma 2 millió 54 ezerre nőtt a tavalyelőtti 2 millió 29 ezerről.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy május 20-ig kell az szja-bevallásokat benyújtani, addig nyilatkozhatnak az adózók az 1+1 százalékokról. Hozzátette, azok is rendelkezhetnek az egy százalékról az egyházak javára, akik a családi adókedvezmény igénybevétele miatt nem fizetnek adót.

Soltész Miklós minden adózót arra biztatott, hogy ajánlják fel adójuk töredékét az egyházak és a civilek számára, mert nagy szükség van azok társadalmi szerepvállalására az élet minden területén.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta, a felelősen gondolkodó állampolgárok sokat tehetnek a társadalom egészéért, elősegíthetik annak jobbá válását, ha a kétszer egy százalékot felajánlják. Hozzátette, ezáltal az emberek ingyen juttathatnak forrásokat olyan célokra, amelyek közel állnak a szívükhöz vagy valamiért fontosak számukra.

Megjegyezte, hogy a katolikus egyház nem saját célokra kéri az egy százalékot, hanem karitatív és szociális célokra, oktatásra és családsegítésre.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke rámutatott arra, hogy a felajánlott összegekből szervezetük azokat a családokat segíti, amelyek a nehézségek ellenére igent mondanak az életre és gyerekeket vállalnak. Jelezte, hogy az egyesület az ország egyik legnagyobbjaként 70 ezer embert segít 1500 önkéntessel, mintegy 300 helyi csoportban.

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára fontosnak nevezte, hogy a magánszemélyek az egy százalékokon keresztül közvetlenül tudják segíteni azt a sok-sok tevékenységet, amelyet az egyházak végeznek. Kiemelte, ezek a támogatások szabadon felhasználhatók, és azokat sok esetben olyan tevékenységekre fordítják, amelyekre máshonnan nincs forrás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.