Bejelentés történt

NAV-nyomozók szállták meg a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrát

Költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondtak.

2016.04.26 19:51MTI

Valaki feljelentette őket a NAV-nál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói szállták meg kedd reggel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét - értesült a Bama.hu. A pécsi önkormányzat az MTI-vel azt közölte: "volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének", talán ez a történés is mutatja és érthetővé teszi, miért volt szükség korábban a cég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére.

A hírportál információi szerint a cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is, akit a cikkben nem neveztek meg.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

Fenyegtik őket

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat akkor arról tájékoztatta az MTI-t: szándékuk, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A pécsi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében a sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, "volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének", utalva arra, hogy "már korábban is voltak félelmeik" a gyár működésével kapcsolatban.

Ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz "védelem alá helyezésére" - fogalmaztak a közleményben.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban a cég és fő tulajdonosi köre már februárban kifejezte fenntartásait, mivel akkori információik szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a Pécsi Törvényszékhez, és álláspontjuk szerint ehhez nem is volt jogalap.

Értetlenül állnak az eset előtt

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, értetlenül állnak a vizsgálat előtt, amelyet megfélemlítési kísérletként értékelnek.

Az igazgatóság elnöke megjegyezte, hogy a vizsgálatnak közvetlen köze lehet a pécsi városvezetéshez, amely miatt jogi lépések - köztük feljelentés - megtételét tervezik, ennek részleteiről azonban többet nem kívánt elárulni.

Cséplő Petra arról is beszámolt, hogy a 17 óra körül véget ért ellenőrzés keretében a porcelánmanufaktúra mintegy negyven munkatársát hallgatták meg, közülük nyolc-kilenc alkalmazottat kísértek el a nyomozók, őrizetbe azonban senkit sem vettek.

Tájékoztatása szerint a NAV munkatársai üzleti iratokat foglaltak le, ugyanakkor a keddi vizsgálat végeztével a nyomozóktól átvett jegyzőkönyv szerint bűncselekményre utaló jel nem merült fel.

Cséplő Petra hangsúlyozta: társaságuk szabályosan működik, az 2015-ben elért több mint 700 millió forintos árbevételével Magyarország egyik legnagyobb adófizetője, amely azonban "a pécsi városvezetés részéről folyamatos támadásoknak és lejáratásnak van kitéve".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.