Költségvetési csalás

Előzetesben egy borsodi cég vezetői

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társaság vezetőit és könyvelőit.

2016.03.24 12:53MTI

A cég a gyanú szerint legalább nyolcvan embert foglalkoztatott látszólag munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulék- és áfafizetést, ezzel több mint kétszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek.

Kovács Dorina, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy a főként Tiszaújváros környékén őrzésvédelemmel és takarítással foglalkozó gazdasági társaság vezetői a korábban szabályosan foglalkoztatott dolgozóikat papíron az általuk létrehozott munkaerő-kölcsönző cégekhez jelentették be, és ezeket a társaságokat időszakonként "lecserélték, azaz eltüntették".

A strómancégek, ha adtak is bevallást, járulékokat már egyáltalán nem fizettek, ugyanakkor a kiállított fiktív számlák után visszaigényelték az általános forgalmi adót. Az irányítók könyvelőkkel biztosították a cégek legálisnak látszó működését, feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése.

A rajtaütéskor az észak-magyarországi pénzügyi nyomozók Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást, luxusautókat, nagy értékű motorkerékpárt foglaltak le, zár alá vették a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó ingatlanokat, továbbá zároltak egy külföldi cég nevén lévő bankszámlát is.

Mindezeknek köszönhetően az okozott kár várhatóan teljes egészében megtérül - közölte a sajtóreferens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.