OKSZ

Lassuló ütemben tovább nőhet a kiskereskedelmi forgalom

A bővülésben jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek piactisztító hatása is.

2016.02.25 00:34MTI

A kiskereskedelem tavalyi 5,5 százalékos növekedése az elmúlt három év legnagyobb bővülési üteme; idén várhatóan tovább nő a forgalom, de ennek mértéke kisebb, 3-4 százalék körüli lehet - hangsúlyozta kedden az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a kiskereskedelmi forgalom Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott adatait kommentálva.

A szövetség keddi közleménye szerint mind az éves, mind a decemberi 5 százalékos kiskereskedelmi növekedési ütem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő mértékűnek számít, az uniós átlag a magyar kiskereskedelem növekedésének mértékétől jelentősen elmarad.

Az OKSZ kiemelte, hogy a bővülésben a gazdaság teljesítménye, a reáljövedelmek emelkedése és az üzemanyagárak csökkenése mellett jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek piactisztító hatása is.

A kereskedelmi szövetség szerint idén további növekedéssel lehet számolni a kiskereskedelemben, de ennek mértéke a tavalyinál kisebb lehet, várhatóan 3-4 százalék körüli. Ennek két döntő oka van, egyrészt a GDP kisebb bővülési üteme, másrészt az online pénztárgéprendszernek a növekedési mutatóban várható kisebb súlya.

Az OKSZ jelezte azt is, hogy az elmúlt években a KSH adatai szerint csökkent mind a kiskereskedelmi vállalkozások, mind a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma, ami azzal függ össze, hogy a piaci verseny olyan követelményeket támaszt, amelyeknek nem tud minden vállalkozás megfelelni. A szervezet szükségesnek tartja a további adócsökkentést, valamint a vállalkozások működési adminisztrációjának egyszerűsítését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.